Ads 468x60px

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Στη μοίρα τους τα αδέσποτα από τους Δήμους ...

Εγκαταλελειμμένα και απροστάτευτα στους δρόμους των μεγάλων πόλεων, ολοένα και περισσότερα αδέσποτα ζώα δίνουν καθημερινά μάχη να παραμείνουν στη ζωή, την ώρα που η πολιτεία κόβει και τα τελευταία κονδύλια για την προστασία τους.
Πολλά από αυτά δεν είναι μαθημένα να επιβιώνουν στη «ζούγκλα» της πόλης, αφού
οι ασυνείδητοι ιδιοκτήτες τους τα εγκατέλειψαν πρόσφατα, επειδή όπως λένε δυσκολεύονται να τα συντηρήσουν.
«Τα πρώην κατοικίδια είναι τα πρώτα που βρίσκουμε χτυπημένα και πληγωμένα στο δρόμο», σημειώνει η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φιλοζωικών Οργανώσεων, Ειρήνη Μολφέση.
«Στην Ελλάδα είναι εύκολο να εγκαταλείψει κάποιος ένα ζώο. Το τσιπάρισμα δεν είναι υποχρεωτικό και έτσι είναι δύσκολο να βρεθεί ο ιδιοκτήτης και να υποστεί τις συνέπειες της πράξης του», εξηγεί η υπεύθυνη του Σωματείου Περίθαλψης και Προστασίας Αδέσποτων Ζώων - Stray.gr, Αριστέα Ιωαννίδου.
Ανεύθυνοι δήμοι
Οι δήμοι, παρότι από το 2003 έχουν την αποκλειστική ευθύνη για τα αδέσποτα και υποχρεούνται από τον νόμο να παρέχουν καταφύγιο, να κάνουν εμβολιασμούς και στειρώσεις, να θεραπεύουν τα άρρωστα ζώα και να τοποθετούν μικροτσίπ, στην πλειονότητά τους δεν κάνουν απολύτως τίποτα.
Οι περισσότεροι, με ελάχιστες εξαιρέσεις, ουδέποτε εφάρμοσαν τέτοια προγράμματα, ενώ το τελευταίο διάστημα αρκετοί δήμοι από αυτούς που άλλοτε παρείχαν υπηρεσίες για τα αδέσποτα, σταμάτησαν τη δράση τους λόγω οικονομικής συγκυρίας (ή με πρόσχημα την οικονομική κρίση).
«Σε όλη την Ελλάδα μονάχα 40 από τους 400 συνολικά δήμους είχαν πρόγραμμα για τα αδέσποτα ζώα. Κάποιοι αγνοούν ακόμη και τη νομοθεσία και δεν ντρέπονται να δηλώνουν ευθαρσώς ότι δεν έχουν καμία αρμοδιότητα», καταγγέλλει η Ηλιάννα Μαλαματίνα, υποψήφια δημοτική σύμβουλος Ρόδου και επί χρόνια εθελόντρια φιλοζωικών οργανώσεων.
Τα τελευταία χρόνια πολλοί κτηνίατροι και σωματεία έχουν διακόψει τη συνεργασία τους με τους δήμους, αφού δεν τους πληρώνουν όσα χρωστάνε, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καμία περίθαλψη για τα ζώα.
«Πριν από την οικονομική κρίση τους πιέζαμε για να εφαρμόσουν τα προγράμματα και απαντούσαν ότι δεν υπάρχουν λεφτά. Τώρα είναι, που δεν πρόκειται να τα εφαρμόσουν ποτέ», λέει η Αρ. Ιωαννίδου.
«Ακόμη και όταν εφαρμόζονται τα προγράμματα δεν τηρούνται πάντα σωστά οι διαδικασίες. Υπάρχουν δήμοι που στειρώνουν τα ζώα και μετά τα παρατάνε στον δρόμο, με τις πληγές ανοιχτές», σημειώνει η Ηλ. Μαλαματίνα.
Το πιο τραγικό όμως είναι η απαράδεκτη πρακτική ορισμένων δήμων να «φορτώνουν» τα αδέσποτα σε φορτηγά και να τα παρατάνε σε άλλες περιοχές εκτός της αρμοδιότητάς τους, προκειμένου να δείχνουν πως παράγουν έργο, επειδή λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση από το κράτος.
Οι περιοχές που συγκεντρώνουν τα περισσότερα αδέσποτα -σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Φιλοζωικής Εταιρίας- και αποτελούν τα στάνταρ σημεία για τις εγκαταλείψεις είναι η Ανατολική Αττική, όπως η Νέα Μάκρη και το Μαρκόπουλο, οι πρόποδες τις Πάρνηθας και το Ολυμπιακό χωριό.
Το πρόβλημα με την απραγία των δήμων ενδέχεται να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη», όπου τα σχετικά προγράμματα είναι πιθανό να «χαθούν» στη σύγχυση των αρμοδιοτήτων και να γίνουν «μπαλάκι» μεταξύ των πρώην και των νυν αξιωματούχων της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Ευαίσθητοι πολίτες
Τη διαχρονική ανυπαρξία των δημοτικών αρχών καλύπτουν με τη δράση τους οι εθελοντές και τα φιλοζωικά σωματεία, που κατά κανόνα αναλαμβάνουν την περίθαλψη και τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων, παραβιάζοντας τη νομοθεσία που δεν τους δίνει καμία αρμοδιότητα. Σε όλη την Ελλάδα, φιλοζωικές οργανώσεις εφαρμόζουν πολύ συχνά προγράμματα δωρεάν στειρώσεων και εμβολιασμού για τα αδέσποτα, με τη συμμετοχή των πολιτών.
Απαισιόδοξο μέλλον
Οι προβλέψεις για το μέλλον των ζώων είναι δυσοίωνες. Οι φιλοζωικές οργανώσεις πιστεύουν πως τα αδέσποτα θα αυξηθούν δραματικά και το κράτος δεν θα παρέχει ούτε τα στοιχειώδη για τροφή και περίθαλψη, θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο την υγεία των ζώων αλλά και των ανθρώπων. Χωρίς τις στειρώσεις τα αδέσποτα αναπαράγονται διαρκώς στον δρόμο, διευκολύνοντας τη διάδοση ασθενειών. «Τα ζώα, τα οποία στην πλειονότητά τους είναι καταδικασμένα να ζουν στη φτώχεια και την εγκατάλειψη, θα γυρίσουν δεκαετίες πίσω.
Ο,τι κερδίσαμε τόσα χρόνια σε επίπεδο νομοθεσίας θα πάει χαμένο», δηλώνει η διευθύντρια της Ελληνικής Φιλοζωικής Εταιρείας, Λιάνα Αλεξανδρή. Η κατάσταση μπορεί να αλλάξει μόνο εάν η πολιτεία αντιμετωπίσει με σοβαρότητα τα ανυπεράσπιστα ζώα, κάτι που δεν έκανε ποτέ μέχρι σήμέρα. Και όπως σημειώνει εύστοχα η Ειρ. Μολφέση, «το κράτος εγκαταλείπει, όχι οι πολίτες».
πηγη

0 ΧΛΙΜΙΝΤΡΙΣΑΝ:

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αρχειοθήκη

η διαδρομη

Το email μας

bleforada@gmail.com

Συνολικές προβολές σελίδας

Φίλοι

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ