Ads 468x60px

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Οι Ιρλανδοί απαρνιούνται τα άλογά τους, λόγω κρίσης

Το τίμημα της οικονομικής κρίσης στην Ιρλανδία είναι δυσβάσταχτο για τους εργαζόμενους, αλλά ο αντίκτυπός της οδυνηρός για τις αγαπημένες τους φοράδες.
Μπορεί οι Ιρλανδοί να θεωρούνται διαχρονικοί λάτρεις των αλόγων και πολλοί εξ αυτών να συντηρούσαν επί σειράν ετών ένα από τα ιδιαίτερα συμπαθή αυτά ζώα, πλην όμως σήμερα τους γυρίζουν μαζικά την πλάτη, καταδικάζοντας μεγάλο αριθμό σε
 βέβαιο θάνατο.
Σ αυτή τη χώρα των καταπράσινων τοπίων, όπου η λατρεία για τα άλογα αποτελεί εθνική παράδοση, υπάρχει ένα μέρος που ραγίζει καρδιές: το οροπέδιο του Ντάνσινγκ.
Πρόκειται για τεράστια και ιδιαίτερα κρύα τους μήνες του χειμώνα έκταση, λίγα μόλις χιλιόμετρα έξω από το Δουβλίνο, όπου περιφέρονται μερικές από τις δεκάδες χιλιάδες φοράδες και πόνι τα οποία εγκατέλειψαν οι ιδιοκτήτες τους λόγω της οικονομικής κρίσης.
Το Ντάνσινγκ της Ισλανδίας είναι πλέον το μέρος όπου τα αγαπημένα αυτά ζώα αφήνονται για να πεθάνουν από ασιτία, ασθένειες και τραυματισμούς.
Πίσω από τον αυτοκινητόδρομο, στην άκρη του οροπεδίου, οι λοφίσκοι από λάσπη δεν είναι παρά οι μαζικοί τάφοι των πλέον αδύναμων αλόγων, εκείνων που "λυτρώθηκαν" με μια σφαίρα στο κεφάλι από τους δημόσιους κτηνιάτρους.
Εδώ και πολλές γενιές, τα άλογα αποτελούν το πάθος των Ιρλανδών - άλλοι τα εκτρέφουν για ιπποδρομίες, άλλοι για ψυχαγωγικούς λόγους και άλλοι διότι θεωρούσαν τη διατήρηση μιας φοράδας σύμβολο ευμάρειας.
Στον απόηχο της ύφεσης, όμως, ολοένα και περισσότεροι Ιρλανδοί αντιλήφθηκαν ότι δεν είχαν πλέον τη δυνατότητα να φροντίσουν τα άλογά τους - το ημερήσιο κόστος συντήρησης ανέρχεται σε 33 ευρώ - και έκριναν φρόνιμο να τα παρατήσουν σε εγκαταλελειμμένες οικοδομές, σε χωράφια και αγροτικούς δρόμους.
John F.Burns
The New York Times

0 ΧΛΙΜΙΝΤΡΙΣΑΝ:

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αρχειοθήκη

η διαδρομη

Το email μας

bleforada@gmail.com

Συνολικές προβολές σελίδας

Φίλοι

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ