Ads 468x60px

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Αιχμάλωτα της γραφειοκρα​τίας και...τα αλογάκια της Ρόδου!

Εμποδίζεται η αναγνώριση που θα τους εξασφαλίσει την αποτελεσματική προστασία.
Μια σπάνια φυλή αλόγων που φιλοξενεί το "νησί των Ιπποτών" παραμένει ....αιχμάλωτη της γραφειοκρατίας, καθώς εμποδίζεται η επίσημη αναγνώριση που θα της εξασφαλίσει την αποτελεσματική προστασία και διαιώνισή της.
Ο λόγος για τα επτά (7) τελευταία μικρόσωμα αλογάκια της Ρόδου τα οποία "περιμένουν" την έγκριση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για να διατηρήσουν ...ακέραιο το αυτόχθονο γενετικό τους υλικό.
Σύμφωνα με το Σύλλογο Προστασίας του μικρόσωμου ίππου της Ρόδου "Φαέθων" που ασχολείται από το 2001 με τη διάσωση και
διατήρησή τους, η αναγνώριση της φυλής δεν έχει καταστεί μέχρι σήμερα δυνατή, καθώς απαιτούνται τουλάχιστον 20 άτομα που θα φέρουν το ίδιο γενετικό υλικό.
"Υποβάλαμε στο υπουργείο μελέτη, που συνέταξαν, για λογαριασμό του συλλόγου μας, ο Κωνσταντίνος Παπαϊωάννου, κτηνίατρος, ειδικευθείς στην αναπαραγωγή του ίππου, και ο Νικόλαος Κωστάρας, ιππολόγος, εκτιμώντας ότι τα μικρόσωμα άλογα που φιλοξενούμε αποτελούν ξεχωριστή φυλή ίππου, διότι έχουν κοινή καταγωγή και συγκεκριμένα μορφολογικά χαρακτηριστικά, με τα οποία διαφοροποιούνται από το σύνολο των ζώων του είδους "Equus cabalus", αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου κ.Νικόλαος Ψαράς και συμπληρώνει:
"Έχουν, δηλαδή, αυτόχθονο γενετικό υλικό, διότι δημιουργήθηκαν στον ελλαδικό χώρο, χωρίς την ουσιαστική επέμβαση της γενετικής επιστήμης".
Ωστόσο, σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία, η εν λόγω φυλή - όταν αναγνωριστεί - πρέπει να καταταγεί στην κατηγορία "υπό εξαφάνιση", λόγω του περιορισμένου αριθμού των θηλυκών και αρσενικών ατόμων που βρίσκονται εν ζωή από αυτό το είδος.
Η Λινδία, η Αθηνά, ο Φοίβος, ο Αίθωνας, η Μαρίνα, ο Κουτσούτης και ο Διαγόρας, όπως είναι τα ονόματά τους, που ζούσαν στα βουνά της Αρχαγγέλου, στη Ρόδο, βρίσκονται τα τελευταία χρόνια σε σύγχρονες σταβλικές εγκαταστάσεις, ενώ υποβάλλονται σε γενετικές αναλύσεις για λογαριασμό του συλλόγου από το Τμήμα Γενετικής Ανοσολογίας του βρετανικού ιδρύματος "Animal Health Trust", που εδρεύει στο Newmarket της Βρετανίας.
Σύλλογος Προστασίας του μικρόσωμου ίππου της Ρόδου "Φαέθων"- "Ε.Τ."

0 ΧΛΙΜΙΝΤΡΙΣΑΝ:

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αρχειοθήκη

η διαδρομη

Το email μας

bleforada@gmail.com

Συνολικές προβολές σελίδας

Φίλοι

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ