Ads 468x60px

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Ο Αγιος Βαλεντίνος στο ζωικό βασίλειο



Κάποια από τα ζώα συνθέτουν µελωδίες, άλλα επιδίδονται στη ζωγραφική, προσφέρουν δώρα από µετάξι ή ανταλλάσσουν ερωτικά βέλη
Οι άνθρωποι εξοµολογούνται τα βαθύτερα αισθήµατά τους προσφέροντας ένα µπουκέτο λουλούδια, γράφοντας λίγα λόγια. Στο θαυµαστό ζωικό βασίλειο όµως, οι κάτοικοί του µηχανεύονται έναν σωρό πρωτότυπους τρόπους για να προσελκύσουν το ταίρι τους.
 Η «Σεξουαλικότητα της Φύσης» είναι η καινούργια έκθεση που φιλοξενείται στοΜουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου. Μέσα από φωτογραφίες, αναδεικνύεται
παραστατικά το πόσο µακριά µπορεί να φτάσει κάποιο ζώο για να γοητεύσει το ταίρι του. «Οποιαδήποτε αίσθηση έχουν τα ζώα,µπορεί να αξιοποιηθεί ως ερωτικό κάλεσµα», αναφέρει στην εφηµερίδα «Telegraph» η έφορος του Μουσείου, Τέιτ Γκρίνχαλντ.

Οι αρσενικοί σκαντζόχοιροι είναι λιγότερο εκλεπτυσµένοι. Για να προσελκύσουν τα θηλυκά, τα ψεκάζουν µε ούρα. Τα ούρα περιέχουν µεγάλες ποσότητες ορµονών οι οποίες προδιαθέτουν τα θηλυκά να νιώσουν σεξουαλική έλξη.


Αρκετά πουλιά που ζουν σε δασότοπους, χρησιµοποιούν το τραγούδι αντί για τα λαµπερά τους χρώµατα για να προσελκύσουν το αντίθετο φύλο. Το κάνουν αυτό επειδή στο περιβάλλον όπου ζουν, είναι δύσκολο να δουν πιο µακριά από µερικά µέτρα, σε όποια κατεύθυνση κι αν κοιτάξουν. Ενα πουλί που ζει στα τροπικά δάση της Νότιας Αµερικής χρησιµοποιεί µάλιστα ένα αυτοσχέδιο µουσικό όργανο για να κάνει αισθητή την παρουσία του.Τρίβει τα πούπουλα που βρίσκονται στα φτερά του και από τις δονήσεις αυτές που ξεπερνούν τις 100 ανά δευτερόλεπτο, παράγεται ήχος που θυµίζει βιολί. Σε ορισµένα είδη πουλιών, που ζουν αγαπηµένα ως ζευγάρι για πολύ καιρό, έχει παρατηρηθεί η συνήθεια της ανταλλαγής δώρων ως ένδειξη αµοιβαίας αγάπης και ανάγκης για µακροηµέρευση της σχέσης τους. Το βουτηχτάρι µε το επιβλητικό λοφίο αποτελεί µία τέτοια περίπτωση.


Το φυτό ορχιδέα - µέλισσα παράγει µία µυρωδιά αντίστοιχη µε εκείνη της θηλυκής µέλισσας και έχει εξελιχθεί µε τέτοιον τρόπο ώστε να µοιάζει µε µέλισσας. Ο λόγος είναι για να προσελκύει τα αρσενικά. Εκείνα µε τη σειρά τους παίρνουν τη γύρη από τη µία ορχιδέα και τη µεταφέρουν σε άλλη.


Τα σαλιγκάρια µιµούνται τις συνήθειες του µυθολογικού θεού Ερωτα. Προτού ζευγαρώσουν, εκτοξεύουν το ένα στο άλλο ερωτικά βέλη. Τα βέλη αυτά περιέχουν ουσίες που µοιάζουν µε ορµόνες και όταν διαπερνούν το δέρµα των σαλιγκαριών προκαλούν αλλαγή στη συµπεριφορά τους. Οι ουσίες αυτές θεωρείται επίσης ότι υποβοηθούν τη γονιµότητα από τη στιγµή που τα σαλιγκάρια ζευγαρώσουν.

Η σερενάτα του µπακαλιάρου ακούγεται σαν βουητό.
Ερευνητές, όπως δρ Τόνι Χόκινγκς από το Θαλάσσιο Εργαστήριο του Πανεπιστηµίου Αµπερντιν στη Σκωτία έχουν διαπιστώσει ότι ο µπακαλιάρος ανοιχτής θαλάσσης παράγει ένα χαρακτηριστικό ερωτικό κάλεσµα το οποίο αρχίζει µε βόµβους και στη συνέχεια γίνεται πιο µελωδικό. n Το βραβείο για το πιο ανορθόδοξο φλερτ διεκδικεί µια αρσενική πάπια που ζει σε λίµνες της Αργεντινής.
Αναλογικά µε το µέγεθός της, διαθέτει το µεγαλύτερο πέος από κάθε άλλο σπονδυλωτό ζώο. Το γεγονός αυτό κάνει ορισµένους ειδικούς να υποθέτουν ότι ίσως αξιοποιεί το όργανό της ως… λάσο για να αναγκάζει τα θηλυκά σε ζευγάρωµα, επειδή τα τελευταία συνήθως αντιδρούν πεισµατικά.
∆εν είναι µόνο οι άνθρωποι που προσφέρουν δώρα. Ερευνητές που µελετούν δελφίνια στον Αµαζόνιο έχουν παρατηρήσει ότι τα αρσενικά προσφέρουν στα θηλυκά µπουκέτα από φύκη στο πλαίσιο της ερωτικής τους πολιορκίας.
∆ώρα, τυλιγµένα σε µετάξι, προσφέρει κι ένα είδος αρπακτικής µύγας. Τα αρσενικά κυνηγούν ένα θήραµα και µόλις το σκοτώσουν το περιτυλίγουν µε µεταξωτό ιστό και το προσφέρουν στα θηλυκά για να κάµψουν τις αντιστάσεις τους.
TA NEA

0 ΧΛΙΜΙΝΤΡΙΣΑΝ:

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αρχειοθήκη

η διαδρομη

Το email μας

bleforada@gmail.com

Συνολικές προβολές σελίδας

Φίλοι

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ