Ads 468x60px

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Βασίλης Βασιλικός : "Η πόντια αρκούδα"

"..Ας μπούμε στο Μάρτη με ένα ανέκδοτο..."
Πρόκειται για γην "πόντια αρκούδα", που αντί να πέσει σε χειμερία νάρκη, έπεσε σε γερμανική ...(από την εποχή τη Β΄Παγκόσμιου Πολέμου, στα ψηλά της Ροδόπης). Και το ερώτημα που προέκυψε στα χείλη του ακροατή ήταν: "Ήταν η νάρκη αυτή της Ζίμενς;".
- Αγαπητέ μου, η Ζίμενς δεν κατασκεύασε ποτέ νάρκες.
Ναρκοθέτησε πεδία βατά...
- Εννοείτε το Βατοπέδι;
- Όχι, άνθρωπέ μου, δεν είναι αυτό το μόνο "βατό πεδίο" στη χώρα μας. Είναι και ο Κολοκοτρώνης "αδερφή".
Δε βλέπεις το "1821" από την τηλεόραση του ΣΚΑΙ;
- Να το δω γιατί;
- Γιατί σε 10 χρόνια από
φέτος, δηλαδή το 2021, θα γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από την έναρξη του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου από τον τουρκικό ζυγό. Οπότε και τώρα καλλιεργείται το κατάλληλο έδαφος για τη "σωστή πρόσληψη" της Ελληνικής Επανάστασης.
- Μα είπατε ΕΑΜ. Στον ΕΛΑΣ-ΕΑΜ αρχηγός ήταν ο Άρης Βελουχιώτης. Τι σχέση έχει ο Βελουχιώτης με τον Κολοκοτρώνη;
- Καμίαν άλλη, πλην του ότι κατηγορήθηκε κι αυτός ως "αδελφή" από το σκληροπυρηνικό ΚΚΕ του Ζαχαριάδη. Διότι του άρεσε η ...όπερα. Το γράφει, όχι ότι ήταν "αδελφή", αλλά ότι αγαπούσε την όπερα, ο Διονύσης Χαριτόπουλος στο μνημειώδες έργο του "Άρης, ο Αρχηγός των Ατάκτων" (εκδόσεις Τόπος).
- Α, καταλαβαίνω...Ήταν άτακτο παιδί κι αυτός....Βατό στις....
- 'Οχι, Ο Άρης ήταν του "άβατου". Του Αγίου Όρους. Το Βατοπέδι γράφεται με "ε" κι όχι με "αι". Είναι εκ του "πεδίου". Όχι εκ του "παις - παιδός".
- Με μπερδέψατε πλήρως. Για ποιο πράγμα ομιλούμε;
- Για την "αδελφοποίηση" όχι των πόλεων, αλλά των...οριζόντων.
Και δεν χρειάζεται να με καταλάβεις τώρα. Αλλά δε έντεκα χρόνια από τώρα θα με θυμηθείς. Αν το 2021 θα είναι τα 200 χρόνια από τη νικηφόρα Επανάσταση, το επόμενο έτος, το 2022, θα είναι τα 100 χρόνια από την Καταστροφή.
Γιατί από τώρα προετοιμάζεται η κατάλληλη πρόσληψη της Ιστορίας. Και τότε θα δεις στον "Ουρανό", διότι τότε όλοι θα μιλάμε ελληνικά και αντί Mega, θα λέμε "Μέγα" και, αντί "Sky", θα λέμε "Ουρανός", τότε θα δεις "το συνωστισμό στην παραλία της Σμύρνης", ενώ θ ακούς στο soundtrack της εικόνας το "Η Σμύρνη, μάνα, καίγεται"
Β.Β.

0 ΧΛΙΜΙΝΤΡΙΣΑΝ:

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αρχειοθήκη

η διαδρομη

Το email μας

bleforada@gmail.com

Συνολικές προβολές σελίδας

Φίλοι

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ