Ads 468x60px

Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Κλωνοποιημένα: ηχηρό «όχι» από το Ευρωκοινοβούλιο

Δεκαπέντε χρόνια μετά τον πρώτο κλώνο, τη θρυλική προβατίνα Ντόλι, η κλωνοποίηση διαφόρων ειδών ζώων έχει προχωρήσει, εγείροντας το ερώτημα της χρήσης του κρέατός τους καθώς και του κρέατος των απογόνων τους ως ανθρώπινης τροφής.
Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κάτι τέτοιο είναι αδιανόητο και πρέπει να απαγορευθεί, όμως
οι προσπάθειες συνεννόησης με τις κυβερνήσεις στο Συμβούλιο έχουν φθάσει σε αδιέξοδο.
Η τελευταία πράξη του δράματος παίχθηκε το βράδυ της Δευτέρας 28 Μαρτίου όταν οι διαπραγματεύσεις του ΕΚ με το Συμβούλιο υπουργών για τον εκσυγχρονισμό των κανόνων περί τροφίμων «νέου τύπου» απέτυχαν λόγω της απόστασης που εξακολουθεί να χωρίζει τις δύο πλευρές σε ότι αφορά τα κλωνοποιημένα και τη χρήση νανοτεχνολογίας στα τρόφιμα.

Όχι στα κλωνοποιημένα
Η θέση του ΕΚ είναι ξεκάθαρη: τα τρόφιμα που προέρχονται από κλωνοποιημένα ζώα και η κλωνοποίηση για την παραγωγή τροφίμων πρέπει να απαγορευθούν ρητά.
Οι κυβερνήσεις από την πλευρά τους, όπως και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δέχονται μεν την απαγόρευση χρήσης κρέατος από τα κλωνοποιημένα ζώα, εμμένουν όμως ότι πρέπει να επιτραπεί η χρήση του κρέατος των απογόνων τους, κάτι που το ΕΚ επίσης δεν αποδέχεται.
Άλλωστε τα ίδια τα κλωνοποιημένα ζώα και αριθμητικά ελάχιστα είναι και τεραστίας χρηματικής αξίας: η βιομηχανία τροφίμων δεν ενδιαφέρεται για τα ίδια αλλά για τους απογόνους τους….
«Η άρνηση του Συμβουλίου να δεχθεί το πόρισμα της κοινής γνώμης είναι ιδιαίτερα απογοητευτική», σημειώνουν σε κοινή δήλωσή τους ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Κοινοβουλίου στις διαπραγματεύσεις, Gianni Pittella (Σοσιαλιστές, Ιταλία) και η εισηγήτρια, Kartika Liotard (Εν. Ευρ. Αρ., Ολλανδία).
Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει οι δύο στους τρείς Ευρωπαίους ή το 63% του πληθυσμού θεωρούν «απίθανο» να προμηθευθούν εν γνώσει τους κρέας ή γαλακτοκομικά προϊόντα από κλωνοποιημένα ζώα ή τους απογόνους τους, ενώ το 61% θεωρεί την κλωνοποίηση ανήθικη.
Τελική παραχώρηση του ΕΚ ήταν να μην απαγορευθεί η χρήση κρέατος και γαλακτοκομικών από τους απογόνους κλωνοποιημένων ζώων αλλά τουλάχιστον να δηλώνεται ευκρινώς η ύπαρξή του στη συσκευασία.
Ούτε όμως αυτό έγινε δεκτό από το Συμβούλιο με εξαίρεση την περίπτωση του φρέσκου βοδινού κρέατος.

Νανοτεχνολογία
Μια άλλη καινοτομία στον τομέα των τροφίμων είναι η χρήση νανοτεχνολογίας για σκοπούς όπως η αντιβακτηριδιακή προστασία φρέσκων προϊόντων ή ακόμα η προσθήκη τεχνητής γεύσης και χρώματος.
Για το ΕΚ η τεχνολογία απαιτεί περαιτέρω έλεγχο πριν καταστεί δυνατή η πλήρης αξιολόγηση των συνεπειών της, καθώς και ευκρινή σήμανση στην συσκευασία ότι το προϊόν περιέχει νανοτεχνολογία.
Δεδομένου του αδιεξόδου η υφιστάμενη νομοθεσία που χρονολογείται από το 1997 και απαιτεί έγκριση για τη χρήση κλωνοποιημένου κρέατος στα τρόφιμα ενώ δεν κάνει αναφορά στο κρέας και το γάλα των απογόνων τους.
πηγη

0 ΧΛΙΜΙΝΤΡΙΣΑΝ:

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αρχειοθήκη

η διαδρομη

Το email μας

bleforada@gmail.com

Συνολικές προβολές σελίδας

Φίλοι

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ