Ads 468x60px

Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Οι υποχρεώσει​ς των ιδιοκτητών σκύλων

Η σχέση του σκύλου με τον άνθρωπο - αν και η ιστορία του ενός είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία του άλλου - συνεχίζεται να προβληματίζει πολλούς, οι οποίοι μας καταγγέλλουν συχνά ότι οι ιδιοκτήτες των τετράποδων δεν φροντίζουν για την ομαλή συμβίωση ανθρώπων και σκύλων, επιτρέποντας στους σκύλους ν αφήνουν οπουδήποτε τα περιττώματά τους, χωρίς μάλιστα οι ίδιοι να τα μαζεύουν καθώς και ότι υπάρχουν σκυλιά τα οποία δεν έχουν τη φροντίδα που τους αρμόζει, με αποτέλεσμα να φαίνονται επικίνδυνα και να τους προκαλούν φόβο.
Και όντως, πολλές φορές, αν και τα χαριτωμένα τετράποδα είναι γεννημένα με την αρετή της τυφλής αφοσίωσης προς τον ιδιοκτήτη τους, εκείνος δεν
φαίνεται να μπορεί ν ανταποδώσει το αίσθημα της απόλυτης εμπιστοσύνης και αφοσίωσης.
Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, ο ιδιοκτήτης ενός ζώου συντροφιάς, δηλαδή ενός ζώου το οποίο το συντηρεί ο ίδιος μέσα στην κατοικία του και εν προκειμένω ενός κατοικίδιου σκύλου (μικροσκοπικού ή μεγαλόσωμου) υποχρεούται:
* 1ον, να δηλώσει το σκύλο του στον αρμόδιο φορέα και να μεριμνήσει για τη σήμανση και την καταγραφή του σκύλου του σε προθεσμία 8 εβδομάδων από τη γέννησή του.
* 2ον, να βγάλει βιβλιάριο υγείας του σκύλου του.
* 3ον, να μεριμνά για την ευζωία του και τις κτηνιατρικές του εξετάσεις.
* 4ον, να μην τον εγκαταλείπει και
* 5ον, να διατηρεί καθαρό το περιβάλλον του σκύλου από τα περιττώματά του.
Η σήμανση και η καταγραφή του σκύλου, καθώς και η κατάρτιση του σχετικού μητρώου, γίνονται από κτηνιάτρους που ασκούν νόμιμα το κτηνιατρικό επάγγελμα, είτε σε ιδιωτικά κτηνιατρεία, είτε σε καταφύγια αδέσποτων ζώων, είτε σε κτηνιατρικούς χώρους οι οποίοι διατηρούνται από τους δήμους, τις κοινότητες και τα ζωοφιλικά σωματεία.
Ο ιδιοκτήτης οφείλει να παίρνει τα κατάλληλα μέτρα ώστε να μην εξέρχεται ο σκύλος του από το χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται ελεύθερος σε χώρους άλλων ιδιοκτητών ή κοινόχρηστων χώρων.
Επίσης υποχρεούνται να τον συνοδεύει κατά τον περίπατό του, να τον κρατάει δεμένο και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση απ αυτόν ώστε ν αποφευχθούν ατυχήματα.
Ο ιδιοκτήτης ευθύνεται για βλάβη ή ζημιά που μπορεί να προκληθεί από το σκύλο του σε ανθρώπους ή ζώα και μάλιστα η παραβίαση αυτή επισύρει ποινικές κυρώσεις, φυλάκιση έως 12 μηνών και χρηματική ποινή από 5.000 έως 10.000 ευρώ.
Και επειδή οι περισσότεροι από εμάς μένουμε σε πολυκατοικία, που σημαίνει πως συγκατοικούμε με άλλους συνανθρώπους μας τους οποίους πρέπει να σεβόμαστε αλλά κι εκείνοι να μας σέβονται, να επισημάνουμε πως επιτρέπεται σε κάθε κατοικία η διατήρηση ενός σκύλου και μια γάτας ή δύο σκύλων ή δύο γατών.
Αυτό ισχύει, λοιπόν, και για διαμερίσματα πολυκατοικιών, ακόμη και όταν ο κανονισμός της πολυκατοικίας το απαγορεύει, με την προϋπόθεση ότι τα ζώα διατηρούνται στο ίδιο διαμέρισμα όπου διαμένει ο ιδιοκτήτης και δεν παραμένουν μόνιμα στις βεράντες του διαμερίσματος.
Απαγορεύεται η διατήρηση ζώων συντροφιάς σε κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας (πιλοτή, ταράτσα, ακάλυπτοι χώροι..) και επιτρέπεται στους ανοιχτούς χώρους των μονοκατοικιών, με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι παραπάνω διατάξεις και οι αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας.
Και αυτονόητα αλλά και βάσει της νομοθεσίας τόσο τα ζώα συντροφιάς, όσο και τα ζώα εργασίας και εκτροφών, πρέπει να τυγχάνουν από τους ιδιοκτήτες τους τη δέουσα στοργή, να τους χορηγείται κατάλληλο και επαρκές φαγητό και νερό και να τους εξασφαλίζεται άνετο, υγιεινό και προσαρμοσμένο στο φυσικό τρόπο διαβίωσής τους, κατάλυμα.
Τέλος, να αναφέρουμε ότι σκύλοι συντροφιάς θεωρούνται και όσοι χρησιμοποιούνται για κυνήγι, για τη φύλαξη ποιμνίων και χώρων, τη προστασία Ατόμων με Αναπηρία και όσοι χρησιμοποιούνται από τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας.
Απαγορεύεται σε όλους τους σκύλους συντροφιάς, εκπαίδευσή τους και η χρησιμοποίησή τους για κυνομαχίες καθώς και για παραγωγή γούνας, δέρματος, κρέατος, ή για την παρασκευή φαρμακευτικών ή άλλων ουσιών.
Οι τελευταίοι κανονισμοί ισχύουν και για τις γάτες.
ΠΑΛΜΟΣ

0 ΧΛΙΜΙΝΤΡΙΣΑΝ:

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αρχειοθήκη

η διαδρομη

Το email μας

bleforada@gmail.com

Συνολικές προβολές σελίδας

Φίλοι

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ