Ads 468x60px

Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Ο χαμένος σύνδεσμος στην επικοινωνία με τα ζώα μας: Η ενεργειακή επικοινωνία


Καθημερινά απογοητευόμαστε διότι αναγνωρίζουμε κενά στην επικοινωνία μας με το ζώο μας. Για να καταλάβουμε τι μηνύματα τους δίνουμε,  πώς τους τα δίνουμε και τι ανταπόκριση έχουν, πρέπει να καταλάβουμε πρώτα πως επικοινωνούν αυτά και έπειτα πόσο διαφέρει ο δικός τους τρόπος επικοινωνίας με τον δικό μας. Τότε θα γίνει σαφές γιατί τα δικά μας τα μηνύματα φέρνουν αρνητικά αποτελέσματα και γιατί γίνονται παρεξηγήσεις. Πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή.
Η ‘δίποδη’ επικοινωνία
Η ανθρώπινη επικοινωνία χωρίζεται
σε άμεσα και έμμεσα κανάλια επικοινωνίας. Τα άμεσα κανάλια χωρίζονται περαιτέρω σε λεκτικά και μη-λεκτικά κανάλια και είναι αυτά τα οποία είναι φανερά και εύκολα αναγνωρίσιμα από τον παραλήπτη. Τα λεκτικά κανάλια επικοινωνίας χρίζουν σαν μέσο τις λέξεις π.χ  η ομιλία και η γραφή, και τα μη-λεκτικά είναι αυτά που δεν χρειάζονται λέξεις για να γίνουν κατανοητά αλλά είναι πολύ σαφή στον παραλήπτη πχ κάποιοι μορφασμοί, χρώματα (το κόκκινο χρώμα σημαίνει κίνδυνος κτλ), και ήχοι (συναγερμοί, κόρνες κτλ).
Τα έμμεσα κανάλια είναι πιο πολύπλοκα και πιο δύσκολο να ανιχνευτούν. Είναι τα μηνύματα που  ανιχνεύονται με το υποσυνείδητο του παραλήπτη και είναι συνήθως η εκπομπή συναισθημάτων και προθέσεων με την χρήση της γλώσσας του σώματος. Χαρακτηρίζονται επίσης σαν προμηνύματα και ο ανιχνευτής του μηνύματος είναι συνήθως η διαίσθηση του παραλήπτη. Αν εξαιρέσουμε, λοιπόν, τους τρόπους άμεσης επικοινωνίας, οι  ανθρώπινοι τρόποι επικοινωνίας είναι όμοιοι με αυτών των ζώων.



Η ‘τετράποδη’ επικοινωνία
Τα ζώα χρησιμοποιούν περισσότερο πιο έμμεσους τρόπους επικοινωνίας απ’ ότι οι άνθρωποι όταν είναι σε κοντινή απόσταση. Η άμεση επικοινωνία, δηλαδή η λεκτική επικοινωνία δια μέσω ήχων, χρησιμοποιείτε κατά κόρων για να στείλουν μηνύματα σε άλλο ζώο που βρίσκεται μακριά ή για να δώσουν έμφαση στο μήνυμα που προσπαθούν να στείλουν. Ο συνηθέστερα χρησιμοποιημένος τρόπος επικοινωνίας είναι αυτός που χρησιμοποιεί σαν μέσω την γλώσσα του σώματος και τις εκφράσεις προσώπου. Τα σκυλιά χρησιμοποιούν στην συναναστροφή τους με άλλον σκύλο σαν πρώτη επαφή την οπτική επαφή, και όχι το γάβγισμα ή την όσφρηση που νομίζουν οι περισσότεροι. Η οπτική επαφή θα θέσει τους ρόλους και συνεπώς και την ομαλή υλοποίηση της συναναστροφής με τον παραλήπτη. Καθώς γίνεται η οπτική επαφή το σώμα του σκύλου δίνει μια πληθώρα πληροφοριών στον παραλήπτη του. Οπότε η λεκτική και οσφρητική επικοινωνία είναι δευτερεύων και γίνεται αφού έχουν ανταλλάξει ήδη πολλές πληροφορίες οπτικά.
Σε συνδυασμό με την χρήση του σώματος και των εκφράσεων, αλλά με περισσότερη ισχύ, χρησιμοποιείτε ο πιο έμμεσος τρόπος από όλους. Η αποστολή μηνυμάτων και προθέσεων μέσω τους υποσυνείδητου η της τηλεπάθειας δια μέσω της έκτης αίσθησης. Η λέξη τηλεπάθεια αμέσως φέρνει επιφυλάξεις στον μέσω άνθρωπο διότι συνδέετε με τα παραφυσικά φαινόμενα που βλέπουμε σε έργα επιστημονικής φαντασίας αλλά όταν μιλάμε για την επικοινωνία μεταξύ ζώων στην ουσία είναι ο πιο απλός και πιο φυσικός τρόπος επικοινωνίας για αυτά. Πάντα υπήρχαν 6 αισθήσεις για τα ζώα αλλά και για τον άνθρωπο. Κάποτε και οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν πολύ περισσότερο την έκτη αίσθηση τους πχ να καταλάβουν τον καιρό για να υπολογίσουν το κυνήγι  κτλ. Πλέων έχουμε κλείσει τα “ραντάρ” μας και δεν τα χρησιμοποιούμε πια λόγω της ανάπτυξης της γλώσσας και της τεχνολογίας και έτσι έχει χαθεί αυτή η μέθοδος επικοινωνίας για τους περισσότερους ανθρώπους. Βέβαια ενώ υπολειτουργεί πλέων η έκτη αίσθηση δεν έχει χαθεί εντελώς και ενώ δεν το ξέρουμε την χρησιμοποιούμε μεταξύ μας αλλά και με τα ζώα μας.
Οι σχέσεις μεταξύ της δίποδης και της τεράποδης επικοινωνίας
Τα ζώα, λοιπόν, έχουν σαν κύριο μέσω μεταφοράς μηνυμάτων την τηλεπάθεια και την ανταλλαγή ενέργειας. Οπότε λαμβάνοντας αυτό υπόψιν μπορείτε να καταλάβετε ότι όσο και αν εμείς επιμένουμε να  προσπαθούμε να επικοινωνούμε με τα ζώα μας με την γλώσσα την δικιά μας αυτά δεν την καταλαβαίνουν. Τα ζώα στην ουσία διαβάζουν την ενέργεια μας και το κάνουν κάθε στιγμή της ημέρας. Για παράδειγμα., όταν είμαστε θλιμμένοι χωρίς να τους πούμε τίποτα έρχονται για να μας παρηγορήσουν ή όταν μπαίνουμε στο σπίτι τσαντισμένοι από την δουλειά αυτά κρατάνε την απόσταση τους ή αισθάνονται τον σεισμό πριν γίνει. Πολλές φορές ακούω ιδιοκτήτες να λένε όταν εξηγούν την συμπεριφορά του σκύλου τους που λερώνει ή καταστρέφει όταν λείπουν από το σπίτι,  “Μα ξέρει ότι έκανε αταξία διότι μόλις μπήκα μέσα πήγε και κρύφτηκε”. Στην περίπτωση αυτή, ο ιδιοκτήτης μπαίνει μέσα στο σπίτι προκατειλημμένος οπότε αναπτύσσει αρνητικότητα και το εκπέμπει μόλις μπει. Το σκυλί στην ουσία ανταποκρίνεται στην αρνητικότητα αυτή και κρύβεται για να μην μπλεχτεί. Το ίδιο συμβαίνει στην βόλτα. Όταν ένας ιδιοκτήτης, καθώς βγάζει το σκυλί του βόλτα, αντικρίσει κάποιο άλλο άγνωστο σκυλί και το δικό του το σκυλί αρχίζει μια επιθετική συμπεριφορά προς το άγνωστο ζώο, ο λόγος είναι διότι το σκυλί έχει πιάσει τον φόβο του ιδιοκτήτη του και ανταποκρίνεται σε αυτό και όχι γιατί το ίδιο το σκυλί φοβάται ή είναι επιθετικό. Τέτοια σενάρια γίνονται όλη την ώρα και είναι και η αιτία πολλών προβληματικών συμπεριφορών.
Η επικοινωνία αυτή μπορεί να γίνει, και γίνετε, αντιστρόφως διότι και εμείς πιάνουμε πολλά μηνύματα από τα ζώα μας με την ανταλλαγή ενέργειας πολλές φορές χωρίς να το καταλάβουμε. Είναι πολλές φορές που κοιτάζουμε το ζώο μας και ξέρουμε αμέσως τη θέλει να μας πει. Μπορεί να μας ζητάει βόλτα, ή φαΐ ή παιχνίδι. Από όλες τις δραστηριότητες τους, μπορούμε να καταλάβουμε τι θέλει από εμάς με ένα μόνο βλέμμα τους. Πολλές φορές θα τύχει να μας προειδοποιήσει για κάτι και εμείς θα το έχουμε καταλάβει από το ύφος του ή από την εκπομπή του σώματος του ότι κάτι συμβαίνει.
Συμπέρασμα
Για τα ζώα η βαρύτητα του κάθε τρόπου επικοινωνίας είναι αντίστροφά σε σημασία από ότι για τους ανθρώπους. Δηλαδή ο άμεσος τρόπος επικοινωνίας των ανθρώπων είναι έμμεσος για τα ζώα και ο έμμεσος είναι άμεσος. Πιο πολύπλοκη και λεπτή είναι η επικοινωνία των ζώων. Για παράδειγμα η ουρά των σκύλων έχει πολλούς διαφορετικούς τρόπους κίνησης για να δηλώσει πολλές διαφορετικές καταστάσεις μυαλού αλλά και διαθέσεις. Η ουρά, αναλόγως με την κίνηση της αλλά και με την σύνδεση της με άλλα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του σώματος τους, μπορεί να σημαίνει ένα, δύο η και περισσότερα από τα παρακάτω:
ενθουσιασμός
αναμονή
παιχνίδι
ευχαρίστηση/ χαρά
χαλάρωση αλλά και άγχος
αμφιβολία για τις προθέσεις κάποιου ανθρώπου η ζώου
δοκιμαστικός ρόλος αναμέτρησης με άλλα ζώο
διαβεβαίωση (”Ελπίζω για φιλία, εσύ;”)
σύντομη αναγνώριση (”σε ακούω”, ή “είμαι εδω και έχεις την προσοχή μου αν την θες”)
Δήλωση ενδιαφέροντος για κάποιο παιχνίδι
αβεβαιότητα
κυριαρχία
υποταγή
φόβος
επιθετικότητα
Ο μόνος τρόπος για να γνωρίσουμε τη ακριβώς μας δείχνει το σώμα του σκύλου είναι να ευαισθητοποιηθούμε και να συντονιστούμε με τα έμμεσα κανάλια επικοινωνίας και πολλές φορές απλά να αφεθούμε και να εμπιστευτούμε το ένστικτο μας για να αποκωδικοποιήσουμε τα μηνύματα που μας στέλνουν. Γνωρίζοντας καλύτερα τον τρόπο που επικοινωνούν μεταξύ τους και αναγνωρίζοντας τι μηνύματα τους δίνουμε με την δικιά μας συμπεριφορά θα μας βοηθήσει και εμάς να κάνουμε πιο κατανοητή την επικοινωνία μας ελλείποντας έτσι πολλές καθημερινές παρεξηγήσεις που συνήθως καταλήγουν με τον χρόνο να γίνονται συγκρούσεις και προβληματικές συμπεριφορές.
marilyn

0 ΧΛΙΜΙΝΤΡΙΣΑΝ:

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αρχειοθήκη

η διαδρομη

Το email μας

bleforada@gmail.com

Συνολικές προβολές σελίδας

Φίλοι

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ