Ads 468x60px

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Συνθετικό αίμα έσωσε μια 33χρονη Αυστραλή

Μολονότι ένα από τα οξύτερα προβλήματα της Ιατρικής είναι οι ανεπαρκείς ποσότητες αίματος για μετάγγιση, τα περισσότερα τεχνητά υποκατάστατα του ανθρώπινου αίματος που έχουν αναπτυχθεί μέχρι σήμερα δεν έχει αποδειχθεί ότι πληρούν όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές που θα επέτρεπαν τη χρήση τους στους ανθρώπους.
Γι’ αυτό και θεωρείται σημαντική εξέλιξη το γεγονός ότι ένα τέτοιο πειραματικό συνθετικό σκεύασμα μεταγγίσθηκε με επιτυχία έστω και σε μία
μοναδική ασθενή – στην Tamara Coakley, μία 33χρονη γυναίκα στην Αυστραλία.
Το σκεύασμα αυτό, το οποίο παρασκευάζεται με «πρώτη ύλη» το αίμα βοοειδών, κατάφερε να αναπληρώσει τα τέσσερα περίπου λίτρα αίματος που στο μεταξύ είχε χάσει η γυναίκα, σώζοντας κυριολεκτικά τη ζωή της.
Το περιστατικό εκτυλίχθηκε στο νοσοκομείο Alfred της Μελβούρνης, όπου μεταφέρθηκε η Coakley έπειτα από ένα σοβαρό αυτοκινητικό ατύχημα το οποίο, εκτός από κατάγματα στη σπονδυλική στήλη και το κρανίο, της είχε προκαλέσει εκτεταμένη αιμορραγία.
Καθώς όμως η γυναίκα είναι μάρτυρας του Ιεχωβά, η θρησκεία της τής απαγόρευε να δεχθεί ξένο αίμα στο σώμα της.
Ευτυχώς γι’ αυτήν, οι γιατροί του νοσοκομείου είχαν συμμετάσχει πριν από μερικά χρόνια σε ένα ερευνητικό πρότζεκτ πάνω στο πειραματικό σκεύασμα HBOC-201 που αναπτύσσει η αμερικανική εταιρεία Biopure Corporation – σκεύασμα το οποίο, επειδή είναι τεχνητό, θα μπορούσε να της μεταγγισθεί.
Έτσι, αφού πρώτα έλαβαν την άδεια των υγειονομικών αρχών της χώρας, γιατί το τεχνητό αίμα δεν έχει πάρει την έγκριση από τον οργανισμό τροφίμων και φαρμάκων της Αυστραλίας, χρησιμοποίησαν 10 φιάλες από το HBOC-201.
Η πρωτοβουλία των γιατρών είχε ως αποτέλεσμα να ανανήψει πλήρως η Coakley, και μάλιστα χωρίς να εμφανίσει καμία επιπλοκή.
Γεγονός που αφήνει υποσχέσεις πως στο μέλλον το HBOC-201 θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μαζικά στα νοσοκομεία.
Άλλωστε, το συνθετικό αίμα είναι συμβατό με όλους τους ασθενείς, ενώ δεν χρειάζεται να ψύχεται για να συντηρηθεί, αφού σε θερμοκρασία δωματίου παραμένει αναλλοίωτο ακόμη και έπειτα από τρία χρόνια.
Αντιμετωπίζοντας έτσι τα προβλήματα που προκύπτουν από τον περιορισμένο αριθμό δωρητών, όπως και τις ελλείψεις που συχνά παρατηρούνται σε απομακρυσμένες περιοχές αλλά και σε χώρες του Τρίτου Κόσμου, όπου δεν υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές για τη δημιουργία τραπεζών αίματος.
Όπως, πάντως, προειδοποιούν οι ειδικοί, θα πρέπει να γίνουν πολλές ακόμη κλινικές δοκιμές ώστε να διασφαλιστεί πως είναι απόλυτα ακίνδυνο για τον άνθρωπο.
Κ.Δ/Καθημερινή

0 ΧΛΙΜΙΝΤΡΙΣΑΝ:

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αρχειοθήκη

η διαδρομη

Το email μας

bleforada@gmail.com

Συνολικές προβολές σελίδας

Φίλοι

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ