Ads 468x60px

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Τα ζώα Μέσα Μεταφοράς των Ανθρώπων

Σε κάποιες περιπτώσεις αυτή η συμβίωση ανθρώπου και ζώου είναι αναγκαία.
Σε κάποιες άλλες, φαντάζει εκμετάλλευση.
Τι από τα δύο είναι εσύ θα αποφασίσεις διαβάζοντας τα παρακάτω...


http://madmikesamerica.com/wp-content/uploads/2011/02/sled_dogs_race.jpg
* Πού πάρκαρες το έλκηθρο με τα σκυλιά;
Τα σκυλιά αυτά είναι εκπαιδευμένα για να τραβάνε έλκηθρα με ανθρώπους και εμπορεύματα πάνω στο χιόνι και στον πάγο σε κρύα μέρη, όπως είναι η Γροιλανδία, ο βόρειος Καναδάς, η Αρκτική και η Ανταρτική. Τα σκυλιά έλκηθρου είναι συνήθως Σιβηρικά Χάσκι και Μαλαμούτ Αλάσκας, επειδή προχωράνε γρήγορα κι έχουν πολύ μεγάλες αντοχές - κάποια από αυτά μπορούν να ταξιδέψουν ακόμη και πάνω από 130 χλμ τη μέρα!.
* Σήμερα θα πάρω τον ελέφαντα.
Οι ελέφαντες της Ασίας, αντίθετα με τους συναδέλφους τους αφρικανικούς ελέφαντες, έχουν εκπαιδευτεί να μεταφέρουν ανθρώπους και εμπορεύματα στις πλάτες τους εδώ και αιώνες. Και όχι μόνο προσφέρουν μια πρώτης τάξεως θέα σε όσους στρογγυλοκάθονται στη ράχη τους, αλλά ταυτόχρονα μπορούν να μετατοπίζουν βαρείς κορμούς και να καθαρίζουν από κλαδιά δέντρων το δρόμο στις πυκνές ζούγκλες.
* Μια καμήλα για πολλά χιλιόμετρα.
Οι καμήλες αντέχουν το έντονο κρύο, την εξοντωτική ζέστη, καθώς και μεγάλες περιόδους χωρίς νερό και τροφή. Γι αυτό υπήρξαν το αγαπημένο μέσο μεταφοράς για τους ανθρώπους στην Ασία και την Αφρική εδώ και εκατοντάδες χρόνια.Τα ψηλά πόδια τους τις κρατούν μακριά από το καυτό έδαφος και η θερμοκρασία του σώματός τους κυμαίνεται από τους 34 βαθμούς Κελσίου τη νύχτα στους 41 βαθμούς τη μέρα, έτσι ώστε να επιβιώνουν στις ακραίες κλιματικές συνθήκες της ερήμου.
Στην κεντρική και ανατολική Ασία χρησιμοποιούν τις Βακτριανές καμήλες, με τις δύο καμπούρες, και στην Αφρική τις Δρομάδες.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/2f/YakRace.jpg/220px-YakRace.jpg
* Γιακ με καλές αναρτήσεις.
Το Γιακ είναι ένα μακρυμάλλικο βοοειδές που μοιάζει με αγελάδα. Ζει στα Ιμαλάια της κεντρικής Ασίας, στα υψίπεδα του Θιβέτ και μέχρι τη Μογγολία και τη Ρωσία. Δυνατά και καθόλου τεμπέλικα, τα Γιακ χρησιμοποιούνται ως μεταφορικό μέσο για τους ντόπιους και τα εμπορεύματα, αλλά και για ιππασία και περιηγητικά ταξίδια των τουριστών στη φύση.
http://img7.custompublish.com/getfile.php/1459339.647.yfsrfspdqa/Reindeer_driving_Rovaniemi_dec_10_250.jpg
* Τάρανδος όχι μόνο για τον Άη Βασίλη.
Τα περασμένα χρόνια, στη Λαπωνία, άνθρωποι και τρόφιμα μεταφέρονταν από το ένα μέρος στο άλλο με μικρά έλκηθρα που τα έσερναν τάρανδοι. Σήμερα, οι τάρανδοι χρησιμοποιούνται κυρίως για να κάνουν εκδρομές οι τουρίστες. Σε ένα άλλο μέρος, όμως, στη βόρεια Μογγολία, οι τάρανδοι εξακολουθούν να είναι εδώ και αιώνες το μοναδικό μέσο μεταφοράς των νομάδων βοσκών Τσαατάν.
Οι Τσαατάν ζουν εκτρέφοντας ταράνδους για το κρέας, το γάλα, τα κέρατα, τις τρίχες τους και, για να βρουν γρασίδι για τα πολύτιμα κοπάδια τους, μετακινούνται πάνω στις πλάτες τους.
http://chasingthewind.net/Images/2005/4/ostrich.jpg
* Η στρουθοκάμηλος turbo.
H στρουθοκάμηλος, παρότι πτηνό, δεν πετάει. Ωστόσο είναι γνωστή για τη ταχύτητα που αναπτύσσει στο έδαφος - ξεπερνάει τα 72 χλμ την ώρα! Γι αυτό σε ορισμένες χώρες, κυρίως στην Αφρική, οι άνθρωποι κάνουν αγώνες ταχύτητας πάνω στη ράχη τους. Οι στρουθοκάμηλοι ζεύονται με τον ίδιο τρόπο που ζεύονται και τα άλογα, με ειδικές σέλες, χαλινάρια και ηνία. Αλλά αυτό φαίνεται πως γινόταν από παλιά. Σε έναν αιγυπτιακό τάφο έχει βρεθεί ένα άγαλμα της Αρσινόης Β' - Ελληνίδας βασίλισσας της Αιγύπτου και γυναίκας του Πτολεμαίου Β' - να ιππεύει μια στρουθοκάμηλο!.
* Γάιδαρος: κλασική αξία.
Τα γαιδουράκια δε θέλουν ιδιαίτερες συστάσεις. Δεν είναι εξωτικά για μας, όπως τα προηγούμενα. Ωστόσο, σήμερα, έχουν απομείνει λίγα, καθώς αντικαταστάθηκαν από τα αυτοκίνητα. Παλιότερα ήταν το βασικό μέσο μεταφοράς ανθρώπων και πραμάτειας στα χωριά και τα νησιά μας. Σε κάποια μέρη μας ακόμα είναι. Στη Σαντορίνη, δε, αποτελούν μέρος της παράδοσης του νησιού. Σε υποδέχονται στο λιμάνι για να σε μεταφέρουν στη Χώρα, κάτι που σήμερα μπορούμε να το κάνουμε και με τελεφερίκ, αλλά μέχρι το 1979 ήταν ο μόνος τρόπος για να σκαρφαλώσεις τα 600 σκαλιά μέχρι εκεί. Για κάποιους η ιδέα είναι εξοργιστική. Άλλοι πάλι πιστεύουν ότι είναι ο πιο παραδοσιακός τρόπος για να γνωρίσουν το νησί.
* Καβάλα στ αλογό μου τον κόσμο γύρισα...
Οι καουμπόι και οι γκάουτσο, οι γελαδάρηδες της Βόρειας και Νότιας Αμερικής, δεν είναι οι μόνοι που ιππεύουν άλογα. Το κάνουν και πολλοί άλλοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Και επειδή δεν είναι όλα τα άλογα για όλες τις δουλειές, χρησιμοποιούνται συγκεκριμένες φυλές για συγκεκριμένα πράγματα:
τα πιο ελαφρά είναι για την ιππασία και τις ιπποδρομίες και τα πιο βαριά για το όργωμα και τη μεταφορά φορτίων. Στη Μογγολία τα άλογα είναι πολύ αγαπητά. Υπάρχουν γύρω στα 3 εκατομμύρια ντόπια άλογα, τα οποία χρησιμοποιούν ως μέσο μεταφοράς, για να κάνουν ιπποδρομίες, που είναι η αγαπημένη τους διασκέδαση, και για να μαθαίνουν τα παιδιά τους να ιππεύουν από νωρίς.
Ελένη Φατσέα/Ερευνητές/Τέσσα

1 ΧΛΙΜΙΝΤΡΙΣΑΝ:

greecelands είπε...

Φρόντισε τίμια και απλά στον κόσμο αυτο να ζήσεις μάθε πως δεν χρειάζεται τη γη να κατακτήσεις

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αρχειοθήκη

η διαδρομη

Το email μας

bleforada@gmail.com

Συνολικές προβολές σελίδας

Φίλοι

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ