Ads 468x60px

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Ασπίδα κατά του εμφράγματος το αίμα του φιδιού

Πολλοί ανατριχιάζουν και μόνο στη θέα τους, όμως τα φίδια ενδέχεται να εξελιχθούν σε καρδιακούς φίλους των ανθρώπων.
Σύμφωνα με νέα μελέτη, συστατικά που υπάρχουν στο αίμα των φιδιών φαίνονται να ευνοούν την αύξηση του μεγέθους της καρδιάς, ανοίγοντας τον δρόμο για νέες θεραπείες.

Σε μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στην ....

επιθεώρηση «Science», ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κολοράντο στο Μπόλντερ των Ηνωμένων Πολιτειών ενέχυσαν πλάσμα αίματος φιδιών σε ποντικούς και είδαν ότι αυτό οδήγησε σε αύξηση του μεγέθους της καρδιάς τους. Αν και η τεχνική απέχει πολύ από την εφαρμογή της στον άνθρωπο, τα αποτελέσματά της κρίνονται ελπιδοφόρα.

Τρώγοντας σαν βιρμανικός πύθωνας
Όταν ένας βιρμανικός πύθωνας φάει ένα μεγάλο γεύμα, η καρδιά του διογκώνεται - συγκεκριμένα διπλασιάζεται σε μέγεθος προκειμένου να προωθήσει στα διάφορα σημεία του σώματος τα θρεπτικά συστατικά που παράγονται κατά τη διαδικασία της πέψης. Η διόγκωση αυτή ωστόσο δεν έχει καμία αρνητική συνέπεια για το ερπετό ενώ, όταν χωνέψει πλήρως το φαγητό του, η καρδιά του επανέρχεται στο φυσιολογικό της μέγεθος.

Στους ανθρώπους αντίθετα η διόγκωση της καρδιάς είναι συνήθως ένδειξη προβλήματος. Τις περισσότερες φορές προκαλείται από έμφραγμα, βλάβες στις βαλβίδες ή υψηλή αρτηριακή πίεση, παράγοντες που εξαναγκάζουν την καρδιά να «δουλέψει» πιο σκληρά και άρα να αυξηθεί σε μέγεθος για να αντεπεξέλθει. Αυτού του είδους η διόγκωση μπορεί να προκαλέσει στο όργανο ουλές, μειώνοντας την ικανότητα απορρόφησης θρεπτικών συστατικών από τα κύτταρά του.

Η διόγκωση της ανθρώπινης καρδιάς έχει όμως και μια θετική εκδοχή: μπορεί να προκληθεί κατά τη σωματική άσκηση, από την έκκριση μιας ορμόνης, του ινσουλινόμορφου αυξητικού παράγοντα 1 (IGF-1), προκειμένου το όργανο να ανταποκριθεί στην αυξημένη ανάγκη του οργανισμού για οξυγόνο. Η διόγκωση που παράγεται κατ’ αυτόν τον τρόπο δεν συνοδεύεται από ουλές και βλάβες.

Κοκτέιλ λιπαρών οξέων
Μελετώντας την «υγιή» καρδιακή αυξομείωση των φιδιών, η Λέσλι Λίνγουορντ του Πανεπιστημίου του Κολοράντο στο Μπόλντερ, παρατήρησε ότι μετά το φαγητό το αίμα τους περιείχε ένα κοκτέιλ λιπαρών οξέων, τα οποία θα μπορούσαν να κάνουν την καρδιά τους να μεγαλώνει.

Θέλοντας να δει αν αυτό το πλούσιο σε λιπαρά οξέα αίμα θα μπορούσε να έχει την ίδια δράση και σε άλλους οργανισμούς, επικάλυψε κύτταρα καρδιακών μυών ποντικών με πλάσμα αίματος από φίδια που είχαν φάει πρόσφατα.

Παρατήρησε ότι τα καρδιακά κύτταρα των ποντικών παρήγαγαν υψηλότερα επίπεδα IGF-1 και αυξήθηκαν σε μέγεθος. Επίσης, διασπούσαν καλύτερα τα λίπη, είχαν καλύτερο μεταβολισμό και παρήγαγαν λιγότερη NFAT, πρωτεΐνη η οποία παράγεται όταν η καρδιά υφίσταται στρες.

Η ερευνήτρια και η ομάδα της εντόπισαν στη συνέχεια τρία λιπαρά οξέα που εμφανίζονταν καθοριστικά για αυτές τις ευεργετικές επιδράσεις, τα οποία και ενέχυσαν σε ποντίκια. Υστέρα από μια εβδομάδα, το μέγεθος της καρδιάς των ποντικών είχε αυξηθεί, χωρίς να φέρει δείγματα ουλών.

Η Λίνγουορντ πιστεύει ότι η ανακάλυψη αυτή μπορεί να οδηγήσει σε νέες θεραπείες για την αποκατάσταση των βλαβών από καρδιακές προσβολές, ενώ σχεδιάζει να δοκιμάσει τα «φιδίσια» λιπαρά οξέα σε καρδιοπαθείς ποντικούς για να δει αν επιβραδύνουν ή και αναστρέφουν τον θάνατο των καρδιακών κυττάρων.
www.i-diadromi.com

0 ΧΛΙΜΙΝΤΡΙΣΑΝ:

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αρχειοθήκη

η διαδρομη

Το email μας

bleforada@gmail.com

Συνολικές προβολές σελίδας

Φίλοι

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ