Ads 468x60px

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Κινδυνεύουν με εξαφάνιση τα άλογα Karabakh

Έχουν απομείνει λιγότερα από 1.000
Δυνατά, σκληραγωγημένα και με χάρη. Αυτές είναι οι αρετές της φημισμένης ράτσας αλόγων, σπάνιας ομορφιάς, Karabakh από το Αζερμπαϊτζάν.
Κι όμως το… εθνικό ζώο της χώρας, που υπάρχει από παραμύθια μέχρι και
σε γραμματόσημα, βρίσκεται αντιμέτωπο με τον κίνδυνο της εξαφάνισης.
Στο πυκνό δάσος που βρίσκεται κοντά στην πόλη Sheki, 300 χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα Baku, υπάρχει ένα από τα μεγαλύτερα και καθαρόαιμα κοπάδια Karabakh του κόσμου.


Ο ιδιοκτήτης τους, Yashar Guluzade, προσπαθεί εδώ και πάνω από μία δεκαετία να διατηρήσει τη ράτσα «καθαρή». Ωστόσο, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει, λόγω των συγκρούσεων και της οικονομικής κατάστασης, είναι πολλές.
«Στην αρχή της σύγκρουσης μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν μετακινούσαμε τα άλογα από τη μία περιοχή στην άλλη. Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους για τη μείωση των μελών του κοπαδιού, καθώς οι συχνές μετακινήσεις έκαναν τις έγκυες φοράδες να αποβάλλουν, μιας και στις νέες περιοχές που πηγαίναμε δεν υπήρχαν πάντα οι κατάλληλες συνθήκες και τα βοσκοτόπια για να τραφούν» εξηγεί ο ίδιος.

Εκτός από αυτό η κυβέρνηση έχει σταματήσει τις προσπάθειες να προστατευθεί η ράτσα, ενώ βάσει νόμου απαγορεύεται και η εξαγωγή και πώλησή των αλόγων.



Οι εκτιμήσεις σχετικά με τον αριθμό των υπαρχόντων αλόγων Karabakh ποικίλουν. Σύμφωνα με τον οργανισμό Karabakh Foundation όμως υπάρχουν λιγότερα από 1.000.


0 ΧΛΙΜΙΝΤΡΙΣΑΝ:

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αρχειοθήκη

η διαδρομη

Το email μας

bleforada@gmail.com

Συνολικές προβολές σελίδας

Φίλοι

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ