Ads 468x60px

Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2012

Εντόπισε δηλητηριασμένα ζώα και δολώματα στην Κρήτη,

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΚΥΛΩΝ,
Από τις 18 έως τις 30 Οκτωβρίου 2011 το Πανεπιστήμιο Κρήτης-Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΜΦΙΚ) στην κεντρική Κρήτη, συντόνισαν την επίσκεψη της Ευρωπαϊκής Ομάδας Σκύλων (European Canine Team - ECU) από την Ανδαλουσία (Ισπανία), στο πλαίσιο του
προγράμματος Life και Φύση και Βιοποικιλότητα «Καινοτόμες δράσεις για την αντιμετώπιση της παράνομης δηλητηρίασης σε μεσογειακές πιλοτικές περιοχές της Ε.Ε.» (LIFE 09 NAT/ES/000533).
Ο σκοπός της πιλοτικής αυτής δράσης ήταν να εντοπιστούν περιπτώσεις χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων στις περιοχές του προγράμματος (Αντιχάσια Όρη-Μετέωρα, Κόζιακας, Ίδη, Αστερούσια Όρη και Δίκτη)
και να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα εκπαιδευμένων σκύλων στην αντιμετώπιση αυτής της παράνομης δραστηριότητας.
Η ομάδα αποτελούμενη από δύο οδηγούς και τέσσερις εκπαιδευμένους σκύλους ράτσας Λαμπραντόρ και Μαλινουά (Βέλγικα λυκόσκυλα), επισκέφτηκε περιοχές με κυνηγετική δραστηριότητα και προσπάθησε να εντοπίσει νεκρά ζώα καθώς και δολώματα. Την όλη επιχείρηση επέβλεψαν και υποστήριξαν ενεργά τα κατά τόπους δασαρχεία και οι κυνηγετικοί σύλλογοι.
Τα αποτελέσματα της «επιχείρησης», σύμφωνα με τους φορείς που μετείχαν στο πρόγραμμα, ήταν τα παρακάτω:
*Στην ηπειρωτική Ελλάδα βρέθηκαν νεκρά κυνηγόσκυλα (4), υπολείμματα δηλητηριασμένων δολωμάτων (2), νεκρά τσομπανόσκυλα (2) καθώς και τα κουφάρια ενός αγριόγατου, ενός λύκου και ενός  προβάτου όλα δηλητηριασμένα παράνομα.
*Στην Κρήτη, έγιναν επιθεωρήσεις την περίοδο 18-27 Οκτωβρίου στους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου και ειδικότερα στο δάσος της Μονής Κουδουμά και στις κοινότητες Κρότος, Στέρνες και Σωκαρά, Χόνδρος και Μάρθα (Ηρακλείο), Μουρνιές (Ιεράπετρα), Μαργέλι, Άγιος Μηνάς, Κατσίκια και Βρουχάς (Άγιος Νικόλαος).
Οι περιοχές επιλέχθηκαν με βάση τις οδηγίες των κυνηγετικών συλλόγων για απώλειες κυνηγετικών σκύλων και χρήση δηλητηρίων τα τελευταία δύο χρόνια. Συνολικά οι εκπαιδευμένοι σκύλοι ανίχνευσαν 11 νεκρά ζώα: 1 Κουνάβι ή Ζουρίδα (Martes foena), 2 κατοικίδιες γάτες (Felix familiaris), 6 κυνηγετικούς σκύλους (Canis familiaris) και 2 σκαντζόχοιρους (Erinceus concolor), ενώ επιπλέον εντόπισαν 6 δηλητηριασμένα δολώματα και ένα βρόγχο (θηλιά).
Τα συμπεράσματα των επιθεωρήσεων και η επιτόπια έρευνα, έδειξαν πως η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων στην Κρήτη γίνεται κυρίως: α) από παραγωγούς σε κτηνοτροφικές ζώνες για τον έλεγχο μικρών θηλαστικών, καθώς και κυνηγετικών σκύλων (αδέσποτων και μη) που θηρεύουν ή διασκορπίζουν τα κοπάδια, β) από κυνηγούς σε κυνηγετικές περιοχές για την αποθάρρυνση της κυνηγετικής δραστηριότητας, λόγω ανταγωνισμού ή αντιδικίας, γ) από μελισσοκόμους για την εξολόθρευση εντόμων-θηρευτών των μελισσοσμηνών (π.χ. σφήκες).

Επίσης σε συνδυασμό με τις εισαγωγές δευτερογενώς δηλητηριασμένων αρπακτικών στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και σε Κέντρα Περίθαλψης, η έξαρση των κρουσμάτων συμπίπτει με την περίοδο εκγύμνασης λαγωνικών σκύλων μερικές εβδομάδες και την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου (Αύγουστο-Σεπτέμβριο), καθώς και την περίοδο γεννήσεων των αιγοπροβάτων (Οκτώβριο-Δεκέμβριο) όπου τότε η χρήση των δηλητηρίων στοχεύει στην εξολόθρευση θηρευτών τους, κυρίως Κορακιών (Corvus corax).
Η εκπαίδευση των σκύλων από τη γέννησή τους μέχρι την στιγμή που είναι επιχειρησιακά έτοιμοι διαρκεί 18 μήνες, ενώ η αξία τους ανέρχεται σε 9.000 ευρώ έκαστος. Ωστόσο μία βασική διαφορά μεταξύ της χώρας προέλευσης των σκύλων δηλαδή της Ισπανίας με την Ελλάδα είναι ο τρόπος άσκησης του κυνηγίου. Η κυνηγετική δραστηριότητα στην Ισπανία ασκείται σχεδόν αποκλειστικά σε ιδιωτικές ελεγχόμενες περιοχές (ρεζέρβες), όπου σε περίπτωση εντοπισμού δηλητηριασμένων δολωμάτων αυτές αποκλείονται («κλείνουν») για ένα χρονικό διάστημα, το οποίο ορίζεται με δικαστική απόφαση. Ωστόσο με τη χρήση των σκύλων με αυτό τον τρόπο έχουν αποδεδειγμένα μειωθεί το εμπόριο δηλητηριασμένων δολωμάτων, οι περιπτώσεις δηλητηριάσεων προστατευόμενων ειδών της άγριας πανίδας, οι απώλειες πανάκριβων λαγωνικών σκύλων αλλά και τα θανατηφόρα κρούσματα δηλητηρίασης ανθρώπων της υπαίθρου.
Το Πανεπιστήμιο Κρήτης και-Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, ευχαριστούν για τη συνεργασία τους την Α’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Κρήτης-Δωδεκανήσων (Κυνηγετικοί Σύλλογοι Ηρακλείου, Βιάννου, Ιεράπετρας και Αγίου Νικολάου), τα Δασαρχεία Ηρακλείου (Δασονομεία Μοιρών και Πύργου) και Λασιθίου, καθώς και την 126 Μοίρα Μάχης για τη φιλοξενία της Ευρωπαϊκής Ομάδας Σκύλων.

Αναδημοσιευσα Απο Ρεθεμνιωτικα Νεα

0 ΧΛΙΜΙΝΤΡΙΣΑΝ:

 

Το σανό μας

 aw2

Αρχειοθήκη

η διαδρομη

Το email μας

bleforada@gmail.com

Συνολικές προβολές σελίδας

Φίλοι

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ