Ads 468x60px

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Συμβουλές για την φροντίδα του αλόγου

Το άλογο είναι ένα αξιοθαύμαστο, περήφανο, επιβλητικό και πανέμορφο ζώο. Όμως για να μπορείς να το βλέπεις καμαρώνοντας το, πρέπει να εξοπλιστείς με υπομονή και κυρίως αγάπη για να μπορέσεις να του προσφέρεις όλα όσα χρειάζεται! Πάνω απ' όλα όμως πρέπει να ξέρεις ότι το άλογο μπορεί να σου μιλήσει, το θέμα είναι εσύ αν θα μάθεις να το καταλαβαίνεις. Τα άλογα είναι σαν τα μικρά παιδιά, χρειάζονται .......
καθημερινή φροντίδα, περιποίηση και όσο περισσότερο χρόνο μπορούμε να αφιερώνουμε.
Αφού λοιπόν έχουμε αποκτήσει ένα άλογο, θα πρέπει να γνωρίσουμε τις βασικές φροντίδες που χρειάζεται το άλογό μας από τη στιγμή που θα έρθει στο στάβλο μας, όπως το τι πρέπει να τρώει, πώς να σταβλίζεται και τι είδους περιποίηση απαιτείται.

Η διατροφή του αλόγου μας
Το πιο βασικό που πρέπει να παρέχουμε σε ένα άλογο πάντα, είναι το νερό! Πρέπει να έχει πάντοτε καθαρό νερό. Επίσης η ιδανική θερμοκρασία που πρέπει να έχει το νερό είναι 10c. Στην περίπτωση που το νερό είναι πολύ κρύο μπορεί να προκαλέσει στο άλογο κολικούς.
 Όσον αφορά τη διατροφή του ζώου μας τα πράγματα δυσκολεύουν λίγο. Ο λόγος είναι επειδή πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί ειδικά με την ποσότητα. Το πεπτικό σύστημα του αλόγου είναι πολύ απλό και διαθέτει μόνο ένα στομάχι το οποίο είναι πολύ μικρό. Συνεπώς τα άλογα πρέπει να τρώνε μικρές ποσότητες αλλά τακτικά γεύματα. Δεν πρέπει να παραμένει περισσότερο από 8 ώρες νηστικό. Αν δεν προσέξουμε την ποσότητα τότε βάζουμε σε μεγάλο κίνδυνο το ζώο μας. Η ποσότητα της τροφής πρέπει να αποτελεί κατά κανόνα το 2,5% του συνολικού του βάρους. Προσέχουμε συνεπώς να μην παραταΐζουμε το ζώο και το κάνουμε υπέρβαρο.
Κάποια προβλήματα που είναι πιθανά να προκληθούν με το υπερβολικό βάρος είναι:

1. αυξημένη πίεση στην καρδιά και τους πνεύμονες
2. μεγάλο κίνδυνο εμφάνισης ενδονυχίτιδος
3. κίνδυνο εμφάνισης ορθοπεδικών προβλημάτων (σε αρθρώσεις και οστά) σε νεαρά, αναπτυσσόμενα άλογα.
4. μεγαλύτερη πίεση στις αρθρώσεις και τα πόδια.
5. χειροτέρευση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας.
6. λιγότερο εύκολο για το άλογο να ανταπεξέλθει σε ψηλές θερμοκρασίες και να αποβάλλει την θερμότητα μετά από άσκηση.
7. συσσώρευση λίπους γύρω από τα κύρια όργανα δυσκολεύοντας την λειτουργία τους.
8. ελάττωση της αναπαραγωγικής ικανότητος.
9. περισσότερο νωθρό και κουράζεται εύκολα

Στη διατροφή θα πρέπει επίσης να προσέξουμε και την ποιότητα της τροφής. Τα άλογα τρέφονται κατά κύριο λόγο με χόρτο και κατά δεύτερο λόγο με συμπυκνωμένες τροφές - καρπό. Παρόλα αυτά, οι χονδροειδείς τροφές δεν είναι πάντα διαθέσιμες και όχι πάντα καλής ποιότητας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα υγείας του αλόγου. Θα πρέπει να μάθουμε να επιλέγουμε καλής ποιότητας χόρτο, τις κατάλληλες συμπυκνωμένες τροφές, να αποφεύγουμε τα τοξικά φυτά.
Ο σανός είναι ένα σημαντικό κομμάτι της διατροφής τους. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να μουλιάσουμε το σανό στο νερό για περίπου 12 ώρες για άλογα τα οποία έχουν αναπνευστικά προβλήματα ή αλλεργίες. Κάποιο άλλο είδος τροφής είναι τα πίτουρα. Τα πίτουρα είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και ευκολόπεπτα από το πεπτικό σύστημα του αλόγου. Η ποσότητα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1/3 και πρέπει να τα υγράνετε πριν του τα δώσετε. Οι ξηροί καρποί είναι επίσης ένα βασικό κομμάτι της διατροφής, επιλέγοντας όμως την σωστή ποσότητα.

Οι κανόνες διατροφής:

1.Ταΐζετε λίγο και συχνά, όπως το απαιτεί η φύση του αλόγου, καθώς έχει μικρό στομάχι. Τουλάχιστον 2-3 φορές την ημέρα, ποτέ 1 φορά.
2.Ταΐζετε την σωστή και ακριβή ποσότητα τροφής που αναλογεί στο κάθε άλογο σύμφωνα με τις ανάγκες του.
3.Χρησιμοποιείτε μόνο καλής ποιότητας τροφή.
4.Πάντα σωστό τύπο τροφής για το άλογο μας, για κάθε κατηγορία τροφής υπάρχουν πολλές ποικιλίες και διάφορες ποιότητες. Αναζητήστε αυτή που ταιριάζει στο άλογο μας σύμφωνα με τις ανάγκες του και ιδιαιτερότητες του. (Σανό, δημητριακά, έτοιμα μείγματα ,συμπληρώματα κ.λ.π)
5.Προσέξετε τις τροφές που χρειάζονται επεξεργασία.
6.Να υπάρχει πάντα διαθέσιμο καθαρό και φρέσκο νερό.

Συμβουλευτείτε έναν ειδικό για την διατροφή του αλόγου σας, γιατί κάθε άλογο έχει διαφορετικές ανάγκες, διαφορετικά προβλήματα και διαφορετικό βάρος

Σταβλισμός
Τα περισσότερα άλογα περνάνε το περισσότερο χρόνο τους μέσα σε ένα στάβλο. Ακόμα όμως και αν δεν σταβλίζουμε το άλογό μας, θα πρέπει να του παρέχουμε ένα κάλυμμα ή υπόστεγο, για να προστατεύεται από το κρύο, τον ήλιο, την βροχή και τα έντομα. Για την ασφαλή και υγιή διαβίωση του αλόγου στις διάφορες σταβλικές εγκαταστάσεις, θα πρέπει αυτές να έχουν τις κατάλληλες προδιαγραφές όπως σωστός προσανατολισμός, υλικά κατασκευής, διαστάσεις. Ο στάβλος πρέπει να έχει τις κατάλληλες διαστάσεις ώστε να αερίζεται, να υπάρχει αρκετό φως και να μην προκαλεί δυσκολία στην μετακίνηση του αλόγου σας. Η κατάλληλη θερμοκρασία είναι 10-15c. Επίσης πρέπει πάντα να είναι καθαρός. Να θυμάστε πάντα, όπως νοιώθουμε εμείς νοιώθουν και τα ζώα.
Για το σταβλισμό του αλόγου μας, λίγοι είναι αυτοί που έχουμε τη δυνατότητα να διατηρήσουμε το άλογό μας «στην πίσω αυλή του σπιτιού μας». Η συνηθέστερη λύση, στην οποία καταφεύγουμε οι περισσότεροι είναι η ενοικίαση ενός χώρου σε κάποιο ιππικό όμιλο. Η επιλογή του χώρου «φιλοξενίας» θα πρέπει να γίνει με βάση ορισμένα κριτήρια, ώστε τόσο το άλογό μας όσο και εμείς να είμαστε ευχαριστημένοι. Τα κυριότερα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας, είναι οι παρεχόμενες υπηρεσίες, το κόστος, η υγιεινή του χώρου, η ποιότητα περιποίησης που πιθανώς να παρέχεται στο άλογο, ο χώρος σταβλισμού (box), το ωράριο λειτουργίας του ομίλου και το μέγεθος – δυναμικότητά του.

Περιποίηση αλόγου και οπλής
Η περιποίηση (grooming) του αλόγου είναι ένα σημαντικό κομμάτι στη ζωή του. Το λιγότερο συχνά που θα πρέπει να περιποιούμαστε το άλογό μας (βούρτσισμα, ξύσιμο, καθαρισμό οπλής) είναι πριν την ίππευσή του. Μία γρήγορη όμως περιποίηση του αλόγου σε καθημερινή βάση, είναι ένας καλός τρόπος να ελέγχουμε την κατάσταση του δέρματός του και των οπλών του και να επεμβαίνουμε άμεσα όποτε χρειαστεί. Ένα πολύ σημαντικό θέμα που δυστυχώς αν δεν το προσέξουμε αποτελεί μεγάλη απειλή για το ζώο μας, είναι οι οπλές.  Η λίπανση είναι κάτι πολύ βασικό γιατί τα νύχια των αλόγων χρειάζονται υγρασία και η λίπανση είναι αυτό που τα διατηρεί ενυδατωμένα. Η μόλυνση των οπλών μπορεί να προκαλέσει πολλές αν όχι και τις περισσότερες ασθένειες στο άλογο μας. Γι' αυτό πρέπει πάντα να το φροντίζουμε.

Συμβουλές για το καλοκαίρι
Το καλοκαίρι είναι συνήθως μία περίοδος κατά την οποία οι δραστηριότητές μας με το άλογο μειώνονται λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Επίσης η εμφάνιση εντόμων μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό πρόβλημα για το άλογο, τόσο από άποψη εκνευρισμού, όσο και από άποψη μολύνσεων. Υπάρχουν πολλές συμβουλές που μπορούν να μας βοηθήσουν στο να διανύσουμε την περίοδο του καλοκαιριού όσο το δυνατόν «ανώδυνα». Μερικές από αυτές είναι να ιππεύουμε τις πρωινές ώρες ή αργά το απόγευμα, να ελέγχουμε την εφίδρωση του αλόγου, παρέχοντάς του άφθονο νερό και ηλεκτρολύτες, να του κάνουμε συχνά λουτρά κάθε φορά μετά την ίππευση, αλλά και κατά τη διάρκεια της ημέρας όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές και ελέγχουμε τα έντομα του στάβλου αλλά και πάνω στο άλογο, με ειδικά εντομοαπωθητικά και εντομοκτόνα.
http://www.noikokyra.gr

0 ΧΛΙΜΙΝΤΡΙΣΑΝ:

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αρχειοθήκη

η διαδρομη

Το email μας

bleforada@gmail.com

Συνολικές προβολές σελίδας

Φίλοι

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ