Ads 468x60px

Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2012

Η Πολική αρκούδα

Η πολική αρκούδα είναι γνωστή και σαν λευκή αρκούδα.
Ζει κοντά στο Βόρειο Πόλο, είναι μοναχικό ζώο και κάνει παρέες μόνο την εποχή του ζευγαρώματος. Η γούνα της είναι λευκή σαν το χιόνι και είναι πιο μεγάλη απ όλες τις άλλες αρκούδες.
Μπορεί να φτάσει μέχρι και....

700 κιλά βάρος και 3 μέτρα ύψος.
Η άσπρη γούνα της είναι αδιάβροχη και της επιτρέπει να ζει με άνεση στους παγετώνες.
Η γούνα της με το πέρασμα των χρόνων γίνεται κιτρινωπή.
Παρά το βάρος της η πολική αρκούδα είναι ευκίνητη και έχει μικρό σχετικά κεφάλι και αυτάκια, μαύρα μάτια και μύτη.
Τα πόδια της είναι φαρδιά για να μπορεί να κινείται εύκολα στο χιόνι.
Οι πατούσες της είναι αδιάβροχες.
Το αγαπημένο της θήραμα είναι οι φώκιες.
Για να κυνηγήσει καταφεύγει σε ειδικές τεχνικές, ώστε να μπορέσει να πιάσει το θύμα της.
Το χειμώνα κάθεται ακίνητη και αθόρυβη σε κάποια γωνιά, περιμένοντας να βγουν οι φώκιες στην επιφάνεια και να τις κυνηγήσει.
Το καλοκαίρι μετακινείται πάνω σε μεγάλα κομμάτια πάγου μέχρι την ξηρά για να φάει χόρτα, λειχήνες και βατόμουρα.
Στις θερμές εποχές τρώει μεγάλες ποσότητες φαγητού για να μαζέψει λίγος που θα τη βοηθήσει να περάσει τη χειμερία νάρκη.
Η πολική αρκούδα μετακινείται από τη μια αρκτική περιοχή στην άλλη ανάλογα με τις εποχές.
Παρά το βάρος της είναι καταπληκτική κολυμβήτρια και μπορεί να κολυμπήσει μέχρι και 100 χιλιόμετρα χωρίς να σταματήσει καθόλου.
Η πολική αρκούδα ζευγαρώνει την άνοιξη.
Τα μικρά της χρειάζονται τρία χρόνια για να γίνουν ανεξάρτητα.
Τα αρκουδάκια γεννιούνται συνήθως από τον Νοέμβριο μέχρι τον Ιανουάριο.
Όταν γεννιούνται ζυγίζουν περίπου μισό κιλό, αλλά μεγαλώνουν πολύ γρήγορα.
Χαρ. Αγγελόπουλος

0 ΧΛΙΜΙΝΤΡΙΣΑΝ:

 

Το σανό μας

 aw2

Αρχειοθήκη

η διαδρομη

Το email μας

bleforada@gmail.com

Συνολικές προβολές σελίδας

Φίλοι

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ