Ads 468x60px

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Carassius Auratus: το καλύτερο κατοικίδιο του κόσμου!

Παίρνεις σκύλο και ο γείτονας σου κάνει παράπονα, επειδή γαβγίζει. Τον βγάζεις βόλτα και, παρόλο που μαζεύεις τις ακαθαρσίες του, οι περαστικοί σε κοιτούν με μισό μάτι.
Εάν πάλι έχεις γάτα, διαπραγματεύεσαι συνεχώς με τους αλλεργικούς και υποχόνδριους επισκέπτες σου για την παραμονή της στο χώρο.
Με τούτα και μ εκείνα πολλοί......

σαν και εμένα έχουν επιλέξει για κατοικίδιο ένα πολύ πιο ήσυχο, παντελώς άτριχο και απολύτως καθαρό φίλο, ο οποίος συνήθως ακούει στο όνομα Nemo, Oscar ή και ..Μήτσος.

Είναι πάμφθηνος στην αγορά του, Σπαρτιάτης στο φαγητό του (άσχετο αν μπορεί να φάει σαν Γαλάτης Οβελίξ!) και πάνω από όλα, μπορείς να τον φιλοξενήσεις προσωρινά σε ένα χώρο της τάξεως μόλις 0,01 κυβικού μέτρου, ή αλλιώς σε στρογγυλή γυάλινη γυάλα μόνο μερικών λίτρων. Δεν θέλει πλύσιμο, δεν αφήνει τρίχες, δεν γαβγίζει και δεν ουρεί όπου νά ναι!.
Αυτά και μόνο καθιστούν το γνωστό μας χρυσόψαρο πρώτης τάξεως pet και συχνά είναι ένα από τα πρώτα δώρα που παίρνουμε ως παιδιά. Με τον "Carassius Auratus", όπως είναι η επιστημονική του ονομασία, σχεδόν όλοι έχουμε γίνει φίλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας.

Διαβίωση στο ενυδρείο:
1 χρυσόψαρο ανά 60 λίτρα. Τα χρυσόψαρα έχουν ανάγκη να ζουν σε ανοιχτούς χώρους όπως είναι οι λίμνες. Σε τεχνητό περιβάλλον, σαφώς είναι ευχαριστημένα όταν ζουν σε μεγάλα ενυδρεία, άνω των 300 λίτρων, ανάλογα βέβαια και με τον αριθμό των χρυσόψαρων που φιλοξενούμε....Δεδομένου δε ότι τα χρυσόψαρα είναι κοινωνικά ζώα και ζουν σε ομάδες, στα 4 ψάρια θα χρειαστούμε μια δεξαμενή περίπου 240 λίτρων!
Καταλαβαίνω ότι για τους περισσότερους, ακόμη και για τους ενυδρειόφιλους, ένα τόσο μεγάλο ενυδρείο για μόλις 4 ψάρια είναι απαγορευτικό ή και υπερβολή, μα πιστέψτε με...αν συντηρήσετε σε σωστό περιβάλλον τα "κοινά" αυτά ψαράκια, θα ανταμειφθείτε με τη συμπεριφορά και την ομορφιά τους όσο δεν φαντάζεστε! Δυστυχώς, η στερεότυπη καταδυνάστευσή τους σε γυάλα μόνο απάνθρωπη μπορεί να θεωρηθεί. Είναι σαν να αναγκάζετε έναν μεγαλόσωμο σκύλο να ζει για πάντα σε ένα δωμάτιο 10 τ.μ.

Μνήμη χρυσόψαρου.
* Ναι μεν αναγνωρίζει πρόσωπα, αλλά δεν μπορεί να ξεχωρίσει το πρόσωπο που το ταΐζει είναι αρσενικό ή θηλυκό.
* Δεν έχει ουσιαστική συνείδηση γι αυτό που του είχε συμβεί την προηγούμενη φορά σε ένα σημείο, αλλά μπορεί να ταυτίσει την περιοχή με το συναίσθημα που του είχε δημιουργηθεί - καλό (πχ. τάισμα) ή κακό (πχ.τρόμαγμα) - και να το θυμάται αντιδρώντας ανάλογα.
* Θυμάται εύκολα τη ρουτίνα σίτισης και αναγνωρίζει το άτομο που του προσφέρει φαγητό, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται στα τοιχώματα της γυάλας "παρακαλώντας" για τροφή, αλλά να κρύβεται τρομαγμένο στην εμφάνιση κάποιου τρίτου.
Δυστυχώς όπως καταλαβαίνουμε, το πιο διαδεδομένο κατοικίδιο της Γης έχει καταδυναστευτεί και παρεξηγηθεί όσο κανένα άλλο τόσο από απλούς ανθρώπους όσο και από επιστήμονες. Στο χέρι μας είναι να αλλάξουμε τα δεδομένα και απομακρύνοντάς το από τις σφαιρικές φυλακές, να του χαρίσουμε την αρχαία αίγλη και την αγάπη που του αξίζει.
Μιχάλης Κανακουσάκης

0 ΧΛΙΜΙΝΤΡΙΣΑΝ:

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αρχειοθήκη

η διαδρομη

Το email μας

bleforada@gmail.com

Συνολικές προβολές σελίδας

Φίλοι

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ