Ads 468x60px

Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ η ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ μας ΠΑΙΔΕΙΑ" λέει η κ. ΕΙΡΗΝΗ ΜΟΛΦΕΣΗζ

Στις γειτονιές κάθε εβδομάδα βλέπουν και διαφορετική εικόνα.
Οι εθελοντές των φιλοζωικών οργανώσεων εντοπίζουν τουλάχιστον τέσσερα νέααδέσποτα στους δρόμους, απόδειξη, όπως λένε, ότι το φαινόμενο τηςεγκατάλειψης βρίσκεται σε έξαρση.
Και μάλιστα, όπως εξηγούν  μέλη των οργανώσεων, τοχαρακτηριστικό είναι πως πλέον....

 εγκαταλείπονται στον δρόμο ζώα καθαρόαιμακαι μικρού μεγέθους, που προφανώς αγοράστηκαν από τους ιδιοκτήτες.

«Αυτή η θλιβερή κατάσταση είναι αποτέλεσμα της ανύπαρκτης φιλοζωικήςπαιδείας. Εγιναν ιδιοκτήτες κατοικιδίων άνθρωποι οι οποίοι δεν ήτανπροετοιμασμένοι, δεν το είχαν σκεφτεί καλά ή άνθρωποι πλήρως ακατάλληλοικαι οι οποίοι με την πρώτη δυσκολία - είτε αυτή είναι οικονομικήςφύσεως, τις μέρες που ζούμε, είτε προσωπικά ζητήματα - τα παρατάνε στονδρόμο. Οι μισοί από αυτούς μπερδεύουν τα κατοικίδια με σύστημασυναγερμού και οι άλλοι μισοί με αξεσουάρ», τονίζει η πρόεδρος τηςΠανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας, Ειρήνη Μολφέση.

Είναι ενδεικτικό ότι οι οργανώσεις εκτιμούν πως μόνο στους δρόμουςτης Αθήνας κυκλοφορούν τουλάχιστον 500.000 αδέσποτα, ενώ ο συνολικόςαριθμός των αδέσποτων σε πανελλαδικό επίπεδο είναι μεγαλύτερος του ενόςεκατομμυρίου. «Για να αντιληφθείτε το μέγεθος, μόνο στην Αίγινα, σε ένααπό τα καταφύγια της Ομοσπονδίας, κάθε χρόνο μαζεύουμε από τον δρόμο500-600 αδέσποτα», υπογραμμίζει η κ. Μολφέση και προσθέτει πως οαυξημένος αυτός αριθμός των αδέσποτων συνεπάγεται και αύξηση τωντραυματισμένων και κακοποιημένων ζώων στους δρόμους.

Η λύση, όπως υποστηρίζουν τα μέλη των οργανώσεων, είναι πρωτίστωςτα μαζικά και συντονισμένα προγράμματα στείρωσης. «Ο αριθμός τωναδέσποτων είναι εξαιρετικά μεγάλος, σε σχέση με αυτόν που αντέχει ηΕλλάδα. Γι' αυτό και δεν θα πρέπει να αυξηθεί κι άλλο. Πώς; Με το ναστειρώσουμε τα αδέσποτα. Το σωματείο στην Αίγινα, για παράδειγμα,στειρώνει κάθε χρόνο 300 σκυλιά και 500 γάτες. Το επόμενο και πολύσημαντικό βήμα, πάντως, είναι να στηρίξουμε όλοι την έννοια τηςυιοθεσίας», εξηγεί η κ. Μολφέση. Κάθε χρόνο τα περίπου 15 σωματεία τηςΟμοσπονδίας πραγματοποιούν συνολικά 2.500 υιοθεσίες.

Στους δήμους.
Σύμφωνα με την υπεύθυνη του πανελλήνιουφιλανθρωπικού σωματείου Stray-Life (Αδέσποτη Ζωή), Iριδα Καλφοπούλου,κάποιος που επιθυμεί να υιοθετήσει ένα ζώο μπορεί να απευθυνθεί σε όλουςσχεδόν τους δήμους της χώρας, αφού γίνεται συνεργασία με φιλοζωικέςοργανώσεις. Παράλληλα, υπάρχουν και φιλοζωικές ιστοσελίδες, οι οποίεςαναρτούν συνέχεια αγγελίες για αδέσποτα προς υιοθεσία. «Κάποιες φορέςμάλιστα αναρτούν και σκυλιά ράτσας γιατί, λόγω κρίσης, είναι πολλοίεκείνοι που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο μεγάλωμά τους και ταπαρατάνε», λέει η κ. Καλφοπούλου.

Oπως επισημαίνει μάλιστα, αρκετοί αλλάζουν τόπο κατοικίας «και μαςτηλεφωνούν, ζητώντας βοήθεια για να αφήσουν τα ζώα τους», τονίζοντας ότιη κρίση χτύπησε τα σωματεία περισσότερο από όσο μπορούσαν να αντέξουν.«Πλέον κι εμείς έχουμε δυσκολία να δεχθούμε κι άλλα ζώα, γιατί αυτά πουήδη έχουμε, δεν υιοθετούνται. Επίσης δεν έχουμε πια τις δωρεές για τηλειτουργία μας και τα περισσότερα σωματεία στηρίζονται αποκλειστικά καιμόνο στους εθελοντές». Στα δύο χρόνια λειτουργίας της, η Αδέσποτη Ζωήέχει δώσει για υιοθεσία πάνω από 200 σκυλιά και 250 γάτες.

Η αφορμή που δόθηκε για τη δημιουργία του σωματείου είναι στενάσυνδεδεμένη με την ιστορία της κ. Καλφοπούλου και των δύο - από τασυνολικά τέσσερα - σκυλιών της. Το 2009, της είχαν αναφέρει ότι υπάρχειένα παράνομο εκτροφείο στα Δερβενοχώρια - 56 σκυλιά στοιβαγμένα μέσα σεένα κοντέινερ. Πήγε εκεί και άρχισε όλες τις απαραίτητες ενέργειες γιανα το κλείσει.

Τελικά τα κατάφερε και ήταν το πρώτο που έκλεισε στηνΕλλάδα. Από εκείνο το εκτροφείο, μάλιστα, υιοθέτησε δύο σιγκ τσου (τσόουτσόου), τη Μανού και την Κίμπα. «Και τα δύο ήταν σε άθλια κατάσταση -είχαν ψώρα, ήταν αδύνατα και το ένα ήταν ανάπηρο από την πλήρη ακινησία.Τα πήρα σπίτι μου κι έκτοτε δεν έφυγαν ποτέ. Σήμερα είναι δύο απίθανασκυλιά, υγιέστατα και χαρούμενα, που τρέχουν καθημερινά στο πάρκο»,λέει. Από τότε έπαψε να είναι μεμονωμένος εθελοντής και άρχισε νασυμμετέχει ακόμα πιο ενεργά σε σωματεία. Ετσι προέκυψε η δημιουργία τουStray-Life, μέσα από το οποίο συνεχίζει να ασχολείται καθημερινά μεκακοποιήσεις ζώων, εγκαταλείψεις και παράνομα εκτροφεία.

Ο νέος νόμος.
Φρένο στις υιοθεσίες βάζει η νέα νομοθεσία,υποστηρίζουν οι φιλοζωικές οργανώσεις. «Αυτός ο νόμος δείχνει πως γιατην Πολιτεία η επανένταξη των αδέσποτων είναι αυτοσκοπός. Εμείς, όμως,μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω κι αυτό είναι να βοηθήσουμε να βρουντα περισσότερα αδέσποτα σπίτι. Για μας ένα αδέσποτο έχει σωθεί μόνο εάνέχει υιοθετηθεί», τονίζει η κ. Μολφέση.

Ο νέος νόμος, σύμφωνα με τους φιλόζωους, βάζει πολλές προϋποθέσεις,οι οποίες ουσιαστικά δεν προάγουν τον θεσμό της υιοθεσίας. «Για ναβάλει κάποιος αγγελία ότι χαρίζεται ή υιοθετείται ένα ζώο, το οποίοβρήκε στον δρόμο, θα πρέπει πρώτα να του βάλει μικροτσίπ, δηλαδή ναπληρώσει περίπου 50 ευρώ, και να γραφτεί το ζώο στο όνομά του. Εάν δενβρεθεί οικογένεια που θα υιοθετήσει το ζώο, αυτός που το βρήκε - είτειδιώτης είτε φιλοζωικό σωματείο -, εάν δεν μπορεί να το συντηρήσει, θατο εγκαταλείψει και πάλι στον δρόμο. Μόνο που θα είναι παράνομος και θακληθεί να πληρώσει το πρόστιμο, επειδή στην πραγματικότητα ήθελε ναβοηθήσει».
ΝΕΑ
 anergoidimosiografoi

1 ΧΛΙΜΙΝΤΡΙΣΑΝ:

greecelands είπε...

Κάνεις τη μέρα μου όμορφη τη νύχτα μου φωτίζεις Όλο χαρά και δύναμη τη ζωή μου εσύ γεμίζεις

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αρχειοθήκη

η διαδρομη

Το email μας

bleforada@gmail.com

Συνολικές προβολές σελίδας

Φίλοι

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ