Ads 468x60px

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Το ελάφι Μασκ, πιο πολύτιμο και απ το χρυσό!!

Το ελάφι Μασκ, το παράξενο αυτό ελάφι, με τα δόντια σαν χαυλιόδοντες και χωρίς καθόλου κέρατα, είναι ένα μοναχικό ζώο που ζει στα βουνά της ανατολικής Ασίας, κυρίως στα Ιμαλάια.
Τα αρσενικά ελάφια έχουν ένα σάκο στην κοιλιά τους με μυρωδάτους αδένες που τους χρησιμοποιούν για να σημαδεύουν τα εδάφη τους και να προσελκύουν θηλυκές. Οι μυρωδάτοι αυτοί αδένες είχαν πάντα μεγάλη οικονομική αξία για τους ανθρώπους.


Οι κάτοικοι διοιγούνταν ότι.....
όταν εκείνοι ήταν μικροί τα ελάφια Μασκ ήταν άφθονα. Το χειμώνα, την εποχή που ζευγάρωναν, τα έβλεπαν εύκολα καθώς τα αρσενικά μάχονταν άλλα αρσενικά και κυνηγούσαν τα θηλυκά στο δάσος. Τότε η μυρωδιά τους απλωνόταν παντού στον αέρα.
Την ίδια περίοδο εκμεταλλεύονταν οι άνθρωποι για να τα κυνηγήσουν. Έπαιζαν ξύλινες φλογέρες φτιαγμένες από σημύδα, που ο ήχος τους θύμιζε το κλάμα νεαρών ελαφιών, και όταν τα ενήλικα πλησίαζαν τα σκότωναν με δηλητηριασμένα βέλη.

Τα ελάφια Μασκ δε θα είχαν γίνει τόσο σπάνια τόσο γρήγορα αν οι άνθρωποι είχαν κρατήσει τους παλιούς αυτούς παραδοσιακούς τρόπους κυνηγιού.

Αντί γι αυτούς, όμως, είχαν αρχίσει να χρησιμοποιούν όπλα, σκύλους και περίπλοκες παγίδες. Και καθώς αρσενικά και θηλυκά έμοιαζαν μεταξύ τους, σκοτώνοντας εκατοντάδες ελάφια για να βρεθούν λίγα μόνο αρσενικά.
Στο τέλος έγιναν τόσο σπάνια, ώστε η τιμή ενός σάκου μασκ κόστιζε περισσότερο από χρυσάφι.

Το Μασκ χρησιμοποιήθηκε στην αρωματοποιία και στην παραδοσιακή ιατρική της Ασίας για πάνω από 5.000 χρόνια.
Σήμερα χρησιμοποιείται ακόμη σε εκατοντάδες κινεζικές και κορεατικές συνταγές, κάνοντάς το το πιο ακριβό συστατικό που προέρχεται από ζώο.

Ένα γραμμάτιο μασκ αξίζει τρεις φορές περισσότερο από ένα γραμμάριο χρυσού!

 Αν σκεφτούμε ότι από κάθε αρσενικό ελάφι παράγονται λίγα μόνο γραμμάρια μασκ, καταλαβαίνουμε γιατί ανθεί το παράνομο εμπόριο της ουσίας και σκοτώνονται πολλές χιλιάδες ελάφια κάθε χρόνο, παρά τους νόμους που υπάρχουν.

Για να προστατέψει το ζώο από την εξαφάνιση, πριν από λίγα χρόνια η Ευρώπη απαγόρευσε την εισαγωγή του μασκ. αναγκάζοντας τις αρωματοποιήες να χρησιμοποιήσουν στη θέση του άλλες ουσίες.

Ερευνητές

0 ΧΛΙΜΙΝΤΡΙΣΑΝ:

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αρχειοθήκη

η διαδρομη

Το email μας

bleforada@gmail.com

Συνολικές προβολές σελίδας

Φίλοι

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ