Ads 468x60px

Κυριακή 20 Μαρτίου 2022

Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τη φροντίδα της στοματικής υγιεινής του σκύλου μας

Για κάποιους θεωρείται ακόμα εκζήτηση.
Οι επισκέψεις όμως στον κτηνίατρο θα σας πείσουν ότι πρόκειται για μια απαραίτητη συνήθεια - και μάλιστα πρέπει να την ξεκινήσετε όσο ο σκύλος σας είναι ακόμα κουτάβι:

η στοματική υγιεινή του!
Ένας από τους διάφορους μύθους που επιμένουν, κόντρα στην επιστημονική πληροφόρηση, λέει ότι το στόμα του σκύλου είναι καθαρότερο από το δικό μας. Η αλήθεια είναι ότι περιέχει την ίδια ή και μεγαλύτερη ποσότητα βακτηριδίων με πλούσια ποικιλία μολυσματικών παραγόντων (αφού τα σκυλιά χρησιμοποιούν το στόμα τους για να εξερευνήσουν το περιβάλλον και να καθαριστούν τα ίδια).

Τι μπορείτε να κάνετε, λοιπόν, για να αποφύγετε τις περιοδοντίτιδες, την οδοντική πλάκα και την ουλίτιδα;
Μα φυσικά, το ίδιο που θα κάνατε και με τα παιδιά σας: τακτικό βούρτσισμα!

Στο εμπόριο κυκλοφορούν ειδικές οδοντόβουρτσες και οδοντόκρεμες που ο σκύλος σας μπορεί να καταπιεί ακίνδυνα, με γεύση που αρέσει στα περισσότερα τετράποδα.
Αν το μάθετε από νωρίς, δεν θα έχετε ιδιαίτερο πρόβλημα να συμπεριλάβετε τη στοματική υγιεινή στην καθημερινότητά του, μαζί με το βούρτσισμα και το μπάνιο.

Για να επιτύχετε όμως ολοκληρωτική προστασία, θα πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα και το θέμα της διατροφής.
Πολύ υδαρείς ή ζεστές τροφές είναι γενικά ακατάλληλες για το στόμα του σκύλου σας. Τροφές που χρειάζονται μάσηση και σερβίρονται σε θερμοκρασία δωματίου δημιουργούν πολύ μικρότερο βακτηριδιακό φόρτο στη στοματική του κοιλότητα.

Στο εμπόριο κυκλοφορούν, επίσης, ειδικές σταγόνες για το νερό και σκόνη αφαίρεσης πλάκας για την τροφή, που λειτουργούν συμπληρωματικά, όπως και κάποια μασητικά βοηθήματα, που επιβραδύνουν τη δημιουργία πλάκας.
Το βούρτσισμα όμως, μαζί με τον οδοντικό καθαρισμό, τουλάχιστον μία φορά το εξάμηνο, είναι αναντικατάστατα.

Η στοματική υγιεινή είναι μακράν η πιο παραμελημένη πρακτική στον κόσμο της φιλοζωίας. Και όμως. Τα ενήλικα σκυλιά έχον μόνο ένα σετ δόντια για το υπόλοιπο της ζωής τους, όπως κι εμείς.
Θα σκεφτόσαστε ποτέ να πετάξετε τη δική σας οδοντόβουρτσα;

0 ΧΛΙΜΙΝΤΡΙΣΑΝ:

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αρχειοθήκη

η διαδρομη

Το email μας

bleforada@gmail.com

Συνολικές προβολές σελίδας

Φίλοι

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ