Ads 468x60px

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Πανάρχαια η «φιλία» ανθρώπων και αλεπούδων,

Γιοχάνεσμπουργκ
Ενα ακόμη εντυπωσιακό εύρημα εντοπίστηκε στο σπήλαιο Μαλάπα στη Νότιο Αφρική, το επονομαζόμενο «Λίκνο της Ανθρωπότητας» εξαιτίας των πολλών σημαντικών ανθρωπολογικών ευρημάτων που βρίσκονται εκεί. Εντοπίστηκαν τα απολιθώματα ενός μακρινού προγόνου της αλεπούς που όπως φαίνεται ζούσε μαζί με τους μακρινούς προγόνους του ανθρώπου.

Ανθρωπος και αλεπού:

Πριν από πέντε χρόνια είχε εντοπιστεί στο Μαλάπα σχεδόν ολόκληρος και καλοδιατηρημένος o σκελετός ενός αγνώστου μέχρι εκείνη τη στιγμή είδους ανθρωποειδούς. Ο Australopithecus sediba σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών ήταν ένα ενδιάμεσο είδος ανάμεσα στους διαφόρους ανθρωποειδείς πιθήκους και στους πρώιμους ανθρώπους. Μια από τις ερευνητικές ομάδες που βρίσκονται μόνιμα στη περιοχή και την εξερευνούν εντόπισε τώρα τα απολιθώματα ενός αρχαίου είδους αλεπούς που ονομάστηκε Vulpes skinneri.

Οι πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών αναφέρουν ότι η αλεπού ζούσε στην περιοχή πριν από δύο εκατομμύρια έτη μαζί με τον Α.sediba. H ανακάλυψη είναι σημαντική επειδή ρίχνει φως στην εξελικτική πορεία των αλεπούδων για την οποία οι επιστήμονες δεν έχουν πολλά στοιχεία στη διάθεση τους.

«Η γενεαλογία των αλεπούδων είναι πιθανότατα η λιγότερη γνωστή ανάμεσα στα αφρικανικά σαρκοβόρα ζώα και για αυτό η ανακάλυψη ευρημάτων από μακρινούς προγόνους τους είναι ένα θαυμάσιο γεγονός» αναφέρει ο καθηγητής Μπράιαν Κουν, του Πανεπιστημίου Witwatersarand στο Γιοχάνεσμπουργκ που είναι ο επικεφαλής της ομάδας των ειδικών που ασχολούνται με τα ευρήματα σαρκοβόρων ζώων από το «Λίκνο της Ανθρωπότητας».


Ορισμένα από τα απολιθώματα της αρχαίας αλεπούς που βρέθηκαν στο σπήλαιο της Ν.Αφρικής

0 ΧΛΙΜΙΝΤΡΙΣΑΝ:

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αρχειοθήκη

η διαδρομη

Το email μας

bleforada@gmail.com

Συνολικές προβολές σελίδας

Φίλοι

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ