Ads 468x60px

Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2013

Τράπεζα Σπέρματος Ζώων από Ιαπωνία,

«Αναδημιουργία» ζώων στο διάστημα,
Γεγονός η πρώτη τράπεζα σπέρματος ζώων που απειλούνται με εξαφάνιση,
Είτε είστε από αυτούς που πιστεύουν ότι ορισμένα είδη ζώων που απειλούνται με εξαφάνιση αξίζουν όλη τη φασαρία είτε όχι, όπως για παράδειγμα η πρόσφατη περίπτωση ενός πάντα, που προκάλεσε παγκόσμια συγκίνηση και χαμόγελα με την είδηση ότι.....
έφερε στον κόσμο ένα νεογέννητο, το οποίο όμως δεν κατάφερε να επιζήσει, η πλειονότητα των ανθρώπων είναι υπέρ ενός πολυποίκιλου ζωικού βασιλείου.
Τόσο υπέρ μάλιστα που ιάπωνες επιστήμονες δημιούργησαν μία τράπεζα σπέρματος ζώων που απειλούνται με εξαφάνιση, με την ελπίδα πως θα καταφέρουν μία μέρα να αναδημιουργήσουν ζωικούς πληθυσμούς σε άλλους πλανήτες.
Επειδή το σπέρμα αυτό θα πρέπει να διατηρηθεί για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, μέχρι τελικά να είμαστε πραγματικά έτοιμοι να το εκτοξεύσουμε στο διάστημα, θα πρέπει να είναι και εξαιρετικά σταθερό. Για να λύσουν το συγκεκριμένο πρόβλημα, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κιότο, με επικεφαλής τον Δρ. Takehito Kaneko, εφάρμοσαν τη μέθοδο της λυοφιλίωσης και κατάφεραν να διατηρήσουν με επιτυχία σπέρμα που πήραν από δύο απειλούμενα πρωτεύοντα (έναν χιμπατζή και έναν κοντόχοντρο κερκοπίθηκο της Νοτιοανατολικής Ασίας) και ένα είδος καμηλοπάρδαλης.
Στο πλαίσιο της έρευνας και μετά από σχεδόν μία δεκαετία που χρειάστηκαν προκειμένου να τελειοποιήσουν την τεχνική, οι επιστήμονες ανέμιξαν τα σπερματοζωάρια των ζώων με ειδικά υγρά συντήρησης και με τη μέθοδο της λυοφιλίωσης κατάφεραν να αποθηκεύσουν το σπέρμα στους 4ο Κελσίου. Η συγκεκριμένη θερμοκρασία είναι πολύ υψηλότερη και λιγότερο ενεργοβόρα συγκριτικά με τις συμβατικές τεχνικές αποθήκευσης σπέρματος, όπως η κρυοσυντήρηση, που χρησιμοποιεί υγρό άζωτο για να παγώσει το σπέρμα σε θερμοκρασίες υπό το μηδέν.
Οι επιστήμονες κατάφεραν να επαναφέρουν το σπέρμα στη ζωή, λιώνοντάς το απαλά στο νερό.
Σύμφωνα με τους ίδιους, μακροπρόθεσμος σκοπός του πρωτοπόρου επιτεύγματός τους είναι η μεταφορά γενετικών πληροφοριών στο διάστημα και η αναδημιουργία ζωικών πληθυσμών στις μελλοντικές διαστημικές αποικίες.
Ο καθηγητής Kaneko και η επιστημονική του ομάδα έχουν καταφέρει και στο παρελθόν να εφαρμόσουν με επιτυχία τη μέθοδο της λυοφιλίωσης σε σπέρμα αρουραίων και ποντικών χωρίς όμως να χρησιμοποιήσουν τον ογκώδη εξοπλισμό υγρού αζώτου, διατηρώντας τους «μικρούς κολυμβητές» βιώσιμους ακόμα και μετά από πέντε χρόνια.
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι με τη συγκεκριμένη τράπεζα σπέρματος θα μπορέσουν να πάρουν ευκολότερα γενετικές πληροφορίες ώστε να συμβάλλουν στη διάσωση των απειλούμενων ειδών, ενώ σειρά φαίνεται πως έχουν μεγαλύτερα ζώα όπως οι ελέφαντες, οι τίγρεις και οι ρινόκεροι. Ωστόσο, ο καθηγητής Kaneko επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία δεν έχει εφαρμοστεί σε ανθρώπους, χωρίς όμως να αποκλείει το ενδεχόμενο να συμβεί κάτι τέτοιο στο μέλλον.
«Μπορεί να ακούγεται σαν όνειρο αλλά θα μπορούσαμε στο μέλλον να μεταφέρουμε γενετικές πληροφορίες στο διάστημα», δήλωσε ο ίδιος, προσθέτοντας πως ανοίγεται ο δρόμος για τη μεταφορά του υλικού σε άλλους πλανήτες και την εγκαθίδρυση πληθυσμού ζώων στις μελλοντικές διαστημικές αποικίες.
Πιο άμεσα όμως, η τεχνολογία καθιστά δυνατή την αποθήκευση σπέρματος σε θερμοκρασία δωματίου για μικρές χρονικές περιόδους, κάτι που σημαίνει για παράδειγμα ότι θα είναι ασφαλές σε περίπτωση διακοπής ρεύματος από φυσικές καταστροφές.
Σύμφωνα με τον Δρ. Kaneko, η πρόκληση τώρα είναι να καταφέρουν να βρουν έναν τρόπο να εφαρμόσουν την ίδια μέθοδο στην άλλη πλευρά της αναπαραγωγικής εξίσωσης.
Προς το παρόν υπάρχει αρκετή ποσότητα σπέρματος καμηλοπάρδαλης χωρίς οι επιστήμονες να μπορούν να κάνουν κάτι με αυτό. Συνεπώς, η πραγματική μαγεία θα είναι όταν καταφέρουν οι επιστήμονες να εφαρμόσουν παρόμοιες τεχνικές και στα ωάρια των ζώων.
Πηγές: Daily Mail, Gizmodo, Huffington Post, Telegraph
Κανόνη Κατερίνα
 

0 ΧΛΙΜΙΝΤΡΙΣΑΝ:

 

Το σανό μας

 aw2

Αρχειοθήκη

η διαδρομη

Το email μας

bleforada@gmail.com

Συνολικές προβολές σελίδας

Φίλοι

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ