Ads 468x60px

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Προσθετικά μέλη για χελώνες

Χάρη στην ανάπτυξη λαστιχένιων προσθετικών πτερυγίων από τους επιστήμονες, ακρωτηριασμένες από καρχαρίες θαλάσσιες χελώνες λαμβάνουν μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή,
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Γιου: μιας 25χρονης θαλάσσιας χελώνας η οποία έχασε το μεγαλύτερο μέρος των μπροστινών της πτερυγίων από επίθεση καρχαρία το 2008 και έκτοτε έχει "φορέσει" 27 ζευγάρια προσθετικών μελών. Σήμερα και κατόπιν σκληρής και επίμονης δουλειάς των ερευνητών του Θαλάσσιου Πάρκου Σούμα, στο Κόμπε της Κίνας, η Γιου απολαμβάνει με άνεση τις βουτιές της με ένα ακόμη ζευγάρι προσθετικά μέλη.
 Τα τεχνητά πεπλατυσμένα πτερύγια συνδέονται με ένα μαλακό γιλέκο το οποίο φοριέται από το κεφάλι της χελώνας.
Παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει αρκετές απόπειρες για την τοποθέτηση προσθετικών μελών σε θαλάσσιες χελώνες, οι κινέζοι επιστήμονες πιστέυουν ότι είναι η πρώτη φορά που χελώνα κολυμπάει απολαμβάνοντας τα νέας της πτερύγια και χωρίς να εμφανίζει οποιοδήποτε πρόβλημα κατά τη χρήση τους.
"Εργαστήκαμε πολύ σκληρά για τον σχεδιασμό του γιλέκου ώστε να παραμένει στη θέση του παρά τις κινήσεις της χελώνας" εξηγεί ο δρ Ναόκι Καμεζάκι.
Η βάρους 90 κιλών Γιου αποτελεί τουριστική ατραξιόν του πάρκου. Πλέον, χάρη στα νέα της πτερύγια, είναι σε θέση να κολυμπάει ευτυχισμένη.
Το βήμα

0 ΧΛΙΜΙΝΤΡΙΣΑΝ:

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αρχειοθήκη

η διαδρομη

Το email μας

bleforada@gmail.com

Συνολικές προβολές σελίδας

Φίλοι

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ