Ads 468x60px

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Η Δημοκρατία στο ζωϊκό βασίλειο

Γνωρίζεις ότι...
Οι επιστήμονες ανακαλύπτουν ότι πολλά ζώα που ζουν σε ομάδες εφαρμόζουν τη δημοκρατία στην πράξη, καθώς οι αποφάσεις των πολλών διασφαλίζουν καλύτερα την επιβίωσή τους, απ ό τι η τυραννία.
Έτσι, οι αρχηγοί στα κοινωνικά ζώα μπορεί να έχουν αξιώματα, αλλά δε σημαίνει ότι είναι δεσποτικοί !:


*   Κατσαρίδα.
Οι κατσαρίδες μπορεί να μην τους φαίνεται, αλλά είναι ικανές για δημοκρατικές αποφάσεις. Σε πείραμα που έγινε, άφησαν 50 κατσαρίδες κοντά σε 3 κρυψώνες, καθεμία από τις οποίες χωρούσε 50 κατσαρίδες. Εκείνες έτρεξαν αμέσως να κρυφτούν, αλλά αντί να φερθούν χαοτικά και να πάνε να χωθούν όπου έβρισκαν, χωρίστηκαν σε δύο ομάδες των 25 κατσαρίδων και γέμισαν δύο μισά καταφύγια, αφήνοντας το τρίτο άδειο. Μόνο όταν τους έδωσαν μεγαλύτερα καταφύγια, μαζεύτηκαν σε ένα.
 Την πρώτη φορά συνεργάστηκαν ώστε να μοιράσουν το χώρο, με κριτήριο να μην αισθάνεται καμιά τους στενάχωρα. Τη δεύτερη φορά φώλιασαν μαζί, κάτι που τους αρέσει πολύ να κάνουν.

*   Μέλισσα.
Οι μέλισσες έχουν κοινωνικό χαρακτήρα και ζουν κυριολεκτικά για τη βασίλισσά τους. Οι βασίλισσες μέλισσες είναι μηχανές παραγωγής αυγών, αφήνοντας τις άχαρες δουλειές της κυψέλης στις εργάτριες και στους κηφήνες. Μπορεί η εξουσία της βασίλισσας να μην αμφισβητείται, ωστόσο συνεργάζονται όλοι για να επιβιώσει και να προκόψει η κυψέλη.
 Π.χ., όταν οι μέλισσες - ιχνηλάτισσες βγαίνουν έξω για να εντοπίσουν νέο χώρο για κυψέλη, επιστρέφοντας κάνουν έναν τρεμάμενο χορό, προτείνοντας με αυτόν τον τρόπο μέρη για φώλιασμα. Στο χορό παίρνουν μέρος δεκάδες ιχνηλάτισσες, προσπαθώντας η καθεμία να επηρεάσει την αποικία.

*   Κόκκινο ελάφι.
Τα κόκκινα ελάφια της Ευρασίας μετακινούνται από το ένα μέρος στο άλλο σε μεγάλα κοπάδια, ψάχνοντας για εύφορα λιβάδια. Και όταν τα βρουν, περνούν το χρόνο τους βόσκοντας ή χωνεύοντας το χορτάρι. Μόνο που κάποια ελάφια είναι έτοιμα να φύγουν για αλλού πριν από κάποια άλλα. Τότε αρχίζουν οι δημοκρατικές διαδικασίες.
 Τα κοπάδια μετακινούνται μόνο όταν το θέλει το 60% των ελαφιών - ψηφίζοντας με τα πόδια τους! Ακόμη και όταν το ελάφι αρχηγός είναι πιο έμπειρο και κάνει λιγότερα λάθη από τους "υποτελείς" του, τα κοπάδια θα υπακούσουν στις δημοκρατικές αποφάσεις.

*   Περιστέρι.
Τα περιστέρια δε σέβονται και πολύ τα παγκάκια και τους δρόμους μας, αλλά ανάμεσά τους, όλα κι όλα, υπάρχει σεβασμός! Στην κοινωνία τους έχουν σύνθετη ιεραρχία, αλλά, όταν είναι να αποφασίσουν για το ποια θα είναι η επόμενη πτήση τους, ψηφίζουν ακόμη και τα χαμηλόβαθμα περιστέρια!
Η ιεραρχία απλώς διασφαλίζει το ποια από αυτά έχουν πιθανότητες να είναι οι αρχηγοί.

*   Αφρικανικός βούβαλος.
Όπως το κόκκινο ελάφι, έτσι και στους αφρικανικούς βούβαλους τις αποφάσεις για το που και πότε θα μετακινηθούν τις παίρνει συνήθως η ομάδα. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μια συμπεριφορά των βουβαλιών που μέχρι τότε έμοιαζε σαν ομαδικό "τέντωμα" είναι στην πραγματικότητα ένα είδος ψηφοφορίας, στο οποίο οι ενήλικες θηλυκές - και μόνο αυτές - δείχνουν το πού προτιμούν να ταξιδέψουν με το να σηκώνονται και να κοιτάζουν σε μία κατεύθυνση.

*   Μπαμπουίνος.
Οι μπαμπουίνοι, αν και δεν ανήκουν στους ανώτερους πιθήκους, όπως οι χιμπαντζήδες, ο τρόπος "διακυβέρνησής" τους, τους θυμίζει. Οι αρσενικοί μπαμπουίνοι αρχηγοί δεν είναι δικτάτορες. Οι ομαδικές αποφάσεις των κίτρινων μπαμπουίνων για τις κινήσεις της ομάδας τους, μπορούν να επηρεαστούν από οποιονδήποτε ενήλικο - δείχνοντας τον προσανατολισμό - και τον τελικό λόγο έχουν οι υψηλά ιστάμενες θηλυκές.
Σε αυτό καλά θα κάνει να συμφωνήσει και ο αρσενικός αρχηγός.

*   Χιμπαντζής.
Στην κοινωνία των χιμπαντζήδων κανένα αρσενικό δεν μπορεί να βασιλεύσει για πολύ, αν δεν έχει την υποστήριξη συγκεκριμένης ομάδας ψηφοφόρων: των θηλυκών. Τα θηλυκά είναι πολύ επιλεκτικά και, αν δεν τον εγκρίνουν. δεν τον αφήνουν να ζευγαρώσει μαζί τους.
 Ύστερα από αυτήν τη χυλόπιτα, σύντομα ανατρέπεται από το θρόνο του από κάποιο άλλο αρσενικό.Ελ.Φατσέα/ερευνητές

0 ΧΛΙΜΙΝΤΡΙΣΑΝ:

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αρχειοθήκη

η διαδρομη

Το email μας

bleforada@gmail.com

Συνολικές προβολές σελίδας

Φίλοι

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ