Ads 468x60px

Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

Λύκε, λύκε...γιατί δεν είσαι εδώ;


Ο λύκος θεωρείται από πολλούς ο "σεσημασμένος" της πανίδας του βουνού!
Καθόλου τυχαίο που έχει τέτοια φήμη.
Με άνεση επιτίθεται σε θηλαστικά, ακόμη και μεγάλων διαστάσεων.
Κυριότερο όπλο του είναι οι....

μεγάλοι του κυνόδοντες - θυμάσαι, ασφαλώς, τι έγινε στην "Κοκκινοσκουφίτσα". Το πραγματικά δυνατό του σημείο, ωστόσο, είναι η όσφρησή του, η οποία είναι εκατό φορές πιο ισχυρή από του ανθρώπου !
Ωστόσο, η εποχή που οι λύκοι ευημερούσαν σταματάει κάπου στο Μεσαίωνα. Τότε οι δραστηριότητες των ανθρώπων αρχίζουν να εξαπλώνονται με πιο γοργούς ρυθμούς - οι πόλεις τους μεγαλώνουν, ενώ αρχίζουν να καλλιεργούν όλο και περισσότερα εδάφη και να μπαίνουν στα..χωράφια της άγριας φύσης. Εκτός απ αυτό, οι άνθρωποι εξοντώνουν συστηματικά το λύκο, πολλές φορές με χρηματικά ανταλλάγματα εκ μέρους πολλών Ευρωπαίων βασιλιάδων.
Πολύτιμη ψηφίδα
Καθώς όμως ο λύκος αποτελεί πολύτιμη ψηφίδα στο μωσαϊκό της
βιοποικιλότητας (η ποικιλία των ειδών, της ζωής. Κάθε χρόνο η ποικιλία των ζωντανών όντων μειώνεται. Και δεν τη γλιτώνει κανείς: φυτά, βακτήρια, μύκητες, ζώα...) η απουσία του από την κορυφή της τροφικής αλυσίδας έγινε ιδιαίτερα αισθητή: η φυσική ισορροπία διασαλεύτηκε. Για παράδειγμα, στη Σκοτία ο πληθυσμός των κόκκινων ελαφιών και ζαρκαδιών - η βασική λιχουδιά του λύκου - αυξήθηκε υπερβολικά, με αποτέλεσμα να μην αντέχει η φύση να τα ζήσει, να τους δώσει ικανές εκτάσεις να βοσκήσουν, και έτσι να μην προλαβαίνει και η ίδια να ανανεωθεί. Δημιουργήθηκε, λοιπόν, η ανάγκη το άγριο αυτό πλάσμα να επανέλθει για να βοηθήσει τη φύση!. Έτσι, η Μεγάλη Βρετανία, έπειτα από αιώνες, αποφάσισε να επανεντάξει το λύκο....στην αγγλική φύση!. Έκριναν, δε, ότι το πιο κατάλληλο έδαφος για να υλοποιηθεί το σχέδιο ήταν τα Χάιλαντς της Σκοτίας. Και αυτό γιατί εκεί υπήρχε υπερπληθυσμός ελαφιών, οι εκτάσεις είναι τεράστιες και ο αριθμός των κατοίκων αναλογικά μικρός. Η εφαρμογή αυτού του σχεδίου ίσως δώσει την ευκαιρία στον γκρίζο λύκο να ζήσει και πάλι στα μέρη όπου ανήκει και που, δυστυχώς τόσα χρόνια του στέρησε το ανελέητο κυνήγι του ανθρώπου. Βέβαια η επανένταξή του θα γίνει ελεγχόμενα, πρώτα με ένα ζευγάρι λύκων, που θα παρακολουθούν την εξέλιξη και αναπαραγωγή του.
Το ήξερες ότι...
* Στην οικογένεια των λύκων "χωράνε" 13 διαφορετικά υποειδή;
* Ένας λύκος μπορεί να διανύσει μέχρι και 60 χλμ σε μία νύχτα μόνο;
* Η μέγιστη ταχύτητά του είναι 50-60 χλμ την ώρα;
* Μπορεί να αντιληφθεί την παρουσία ενός άλλου ζώου σε απόσταση 3-4 χλμ, ενώ μπορεί να ακούσει το ουρλιαχτό άλλων λύκων σε απόσταση 10 χλμ;
* Μπορεί να επιζήσει νηστικός πολλές μέρες, αλλά μπορεί να φάει μέχρι 10 κιλά κρέας σε μία φορά μόνο;
* Ο οικόσιτος σκύλος είναι απόγονος των πρώτων λύκων που εξημερώθηκαν από τον άνθρωπο περίπου 12.000 χρόνια πριν;
Βασιλική Χρυσοστομίδου-ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ

0 ΧΛΙΜΙΝΤΡΙΣΑΝ:

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αρχειοθήκη

η διαδρομη

Το email μας

bleforada@gmail.com

Συνολικές προβολές σελίδας

Φίλοι

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ