Ads 468x60px

Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

Συντροφιά και καλύτερη υγεία με τους τετράποδους φίλους

Τα κατοικίδια και ιδιαίτερα τα σκυλιά μπορούν να βελτιώσουν την καρδιαγγειακή υγεία και να αυξήσουν την αντοχή μας στο στρες.
Tα περισσότερα αμερικανικά σπίτια επιλέγουν να αποκτήσουν ένα σκύλο έναντι οποιουδήποτε άλλου κατοικιδίου.
Οι έρευνες που έχουν γίνει....

μέχρι σήμερα για την επίδραση που έχει η επιλογή τους αυτή στην υγεία τους υποδεικνύει ότι τα κατοικίδια και ιδιαίτερα τα σκυλιά μπορούν να βελτιώσουν την καρδιαγγειακή υγεία, να αυξήσουν την αντοχή μας στο στρες, να καλυτερεύσουν την ικανότητα επικοινωνίας με τον κοινωνικό περίγυρο και να ενισχύσουν τη μακροζωία.
Η ερευνήτρια Ερικα Φρίντμαν, που η εργασία της το 1980 έδειξε ότι όσοι διαθέτουν κατοικίδια είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι ζωντανοί ένα χρόνο μετά τη νοσηλεία τους σε μονάδα στεφανιαίας νόσου, επισημαίνει ότι άλλες μελέτες συνδέουν την ύπαρξη κατοικιδίου με τη χαμηλή αρτηριακή πίεση και χοληστερόλη, αλλά και χαμηλά τριγλυκερίδια παρότι τα άτομα αυτά έπιναν περισσότερα οινοπνευματώδη, έτρωγαν περισσότερο κρέας και είχαν μεγαλύτερο σωματικό βάρος από τα άτομα της ομάδας ελέγχου που δεν διέθεταν κατοικίδια.
Επίσης, άλλες μελέτες έδειξαν ότι οι πιο ηλικιωμένοι που βγάζουν βόλτα τους σκύλους τους είχαν περισσότερες πιθανότητες να ασκούνται συστηματικά και να βρίσκονται σε καλή φυσική κατάσταση.
Ερευνες που πραγματοποίησε η δρ Φρίντμαν, καθηγήτρια στη Σχολή Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, έδειξαν επίσης ότι όσοι διαθέτουν κατοικίδια και ιδιαίτερα σκύλους έχουν χαμηλότερα ποσοστά φυσιολογικής διέγερσης όταν βρίσκονται υπό συνθήκες στρες.
Μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Society and Animals κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα κατοικίδια ζώα «αμβλύνουν τα συναισθήματα μοναξιάς».
Σε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε σε 339 κατοίκους της Δυτικής Αυστραλίας οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι διέθεταν σκύλο «είχαν περισσότερες κοινωνικές επαφές, ανταλλαγή διαφόρων μικροεκδουλεύσεων και οξυμένη αντίληψη της φιλικότητας της γειτονιάς, αλλά και ένα αίσθημα ότι ανήκουν σε μία κοινωνική ομάδα». Οι ηλικιωμένοι κάτοχοι σκύλου εξέφραζαν «λιγότερη δυσαρέσκεια για την κοινωνική, συναισθηματική και φυσική κατάσταση», αναφέρει μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 1993 στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Ντέιβις.
Αλλά και τα παιδιά επωφελούνται από την ύπαρξη κατοικιδίου στη ζωή τους, τόσο από ιατρικής όσο και από κοινωνικής απόψεως. Τα ποσοστά άσθματος και εκζέματος είναι χαμηλότερα μεταξύ των παιδιών που έχουν σκυλιά από τη νηπιακή ηλικία. Ιδιαίτερα μεταξύ των αγοριών που μπορεί να φροντίζουν για τα ζώα, καταγράφεται ενίσχυση της συναισθηματικής ανάπτυξης και της ασφάλειας, σύμφωνα με την Γκέιλ Μέλσον, καθηγήτρια Αναπτυξιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πέρντιου.
www.pressdisplay.com

0 ΧΛΙΜΙΝΤΡΙΣΑΝ:

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αρχειοθήκη

η διαδρομη

Το email μας

bleforada@gmail.com

Συνολικές προβολές σελίδας

Φίλοι

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ