Ads 468x60px

Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Πες μου ποιό ζώο προτιμάς να σου πω ποιός είσαι!

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν και τι μπορεί να υποδηλώνει για εσάς η προτίμησή σας στις γάτες ή στους σκύλους;
Μια ομάδα ψυχολόγων από τις ΗΠΑ αναρωτήθηκε – και αποφάσισε να μάθει.
Η ετυμηγορία της; .....

Όσοι προτιμούν τους σκύλους είναι πιο κοινωνικοί και εξωστρεφείς, ενώ όσοι «ψηφίζουν» γάτες είναι πιο νευρωτικοί, δημιουργικοί, φιλοσοφημένοι και μη παραδοσιακοί!
Την μελέτη πραγματοποίησαν ψυχολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Τέξας, στο Ώστιν, οι οποίοι ανέβασαν στο διαδίκτυο ένα online ερωτηματολόγιο.
Περίπου 4.500 χρήστες του Ίντερνετ απάντησαν σε ερωτήσεις, οι οποίες αξιολογούσαν τα πέντε κυριότερα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας: την εξωστρέφεια, τη νευρωτική συμπεριφορά, τη δεκτικότητα σε εμπειρίες, την συνεργατικότητα/φιλικότητα και την ευσυνειδησία.
Όπως διαπίστωσαν, οι «σκυλάνθρωποι» είχαν σημαντικά υψηλότερη βαθμολογία στην εξωστρέφεια, την συνεργατικότητα/φιλικότητα και στην ευσυνειδησία, ενώ η βαθμολογία τους στην νευρωτική συμπεριφορά και την δεκτικότητα σε νέες εμπειρίες ήταν χαμηλότερη σε σύγκριση με τους «γατανθρώπους».
Αντίθετα, οι «γατάνθρωποι» κυριαρχούσαν στην νευρωτική συμπεριφορά και στη δεκτικότητα σε νέες εμπειρίες – με τις διαφορές ανάμεσα σε «σκυλανθρώπους» και «γατανθρώπους» να είναι οι ίδιες, ανεξαρτήτως φύλου.
«Όταν συνειδητοποιήσει κανείς αυτές τις διαφορές, διαπιστώνει ότι όλα εξηγούνται», λέει ο επικεφαλής ερευνητής δρ Σαμ Γκόσλινγκ.
«Η φιλικότητα και η εξωστρέφεια μοιάζουν πολύ λογικές για ανθρώπους που προτιμούν τους σκύλους, διότι έτσι είναι και τα ζώα: είναι συντροφικά, παιχνιδιάρικα και τους αρέσει να βρίσκονται όλη την ώρα με τον ιδιοκτήτη τους.
»Αντίστοιχα, αυτά τα χαρακτηριστικά δεν ταιριάζουν στις γάτες, που τους αρέσουν τα χάδια και τα παιχνίδια όσο εκείνες θέλουν - ύστερα θέλουν να φύγουν, κι αν κανείς επιμείνει, βγάζουν και τα νύχια τους!»
Εκτός, πάντως, από μια καλή ματιά στο ποιοι είμαστε, τα νέα ευρήματα θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να διαλέγουμε πιο σωστά το κατοικίδιό μας, ενώ σε επίπεδο Ιατρικής θα μπορούσαν να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα των θεραπειών με ζώα, προσθέτει ο δρ Γκόσλινγκ.
Η θεραπεία με ζώα εφαρμόζεται ευρέως στη Δύση για να βοηθηθούν παιδιά αλλά και ενήλικες με σοβαρά νοσήματα – από αυτισμό έως καρκίνο.

…και αν σου μοιάζει κιόλας
Εκτός πάντως από κοινά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, οι άνθρωποι μπορεί να έχουν και κοινά… σωματικά χαρακτηριστικά με τα κατοικίδιά τους.
Μελέτη που πραγματοποίησε ο ψυχολόγος Στάνλεϋ Κόρεν από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας έδειξε ότι οι γυναίκες με μακριά μαλλιά προτιμούν τους σκύλους Σπρίνγκερ σπάνιελ και τα κυνηγετικά σκυλιά με μακριά αυτιά.
Αντίστοιχα, οι γυναίκες με κοντά μαλλιά δείχνουν προτίμηση στα χάσκι και στα σκυλιά basenji που έχουν κοντά αυτιά!
Οι ειδήσεις, όμως, για εμάς και τα κατοικίδιά μας δεν τελειώνουν εδώ.
Μία άλλη μελέτη, την οποία πραγματοποίησε ο δρ Νίκολας Κρίστενφελντ και οι συνεργάτες του από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, έδειξε ότι μπορούμε κοιτάζοντας φωτογραφίες ανθρώπων και ζώων να καταλάβουμε ποιο ζώο ανήκει σε ποιον άνθρωπο!
Η μελέτη έγινε με φωτογραφίες ιδιοκτήτων καθαρόαιμων σκύλων και οι εθελοντές που κοίταξαν τις φωτογραφίες βρήκαν τα σωστά «ζευγάρια» στο 67% των περιπτώσεων.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι ιδιοκτήτες των σκύλων τούς είχαν διαλέξει επειδή τους έμοιαζαν και ότι δεν άλλαξαν οι ίδιοι για να «ταιριάξουν» με τα ζώα τους.
Γιατί αυτό;
Διότι η έρευνα δεν βρήκε καμία σχέση ανάμεσα στο πόσο καιρό ζούσε κάθε ιδιοκτήτης με τον σκύλο του και στο πόσο του έμοιαζε.
.


0 ΧΛΙΜΙΝΤΡΙΣΑΝ:

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αρχειοθήκη

η διαδρομη

Το email μας

bleforada@gmail.com

Συνολικές προβολές σελίδας

Φίλοι

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ