Ads 468x60px

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

5 Τρόποι να πείτε Σ’ αγαπώ στον σκύλο σας και να σας καταλάβει

<
Όποιος έχει σκύλο και γενικά όποιος τους συναναστρέφεται γνωρίζει πολύ καλά πως πρόκειται για ένα ζώο με αδιαμφισβήτητη αγάπη για τον άνθρωπο, παρόλο που δεν την εκφράζει όπως εμείς. Πρόσφατα, ερευνητές που μελέτησαν τη συμπεριφορά των σκύλων, διαπίστωσαν πως στα περισσότερα σκυλιά δεν αρέσουν οι αγκαλιές, είδηση που προβλημάτισε και στενοχώρησε αρκετούς ιδιοκτήτες.
Βέβαια, αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως τα αγαπημένα μας τετράποδα δεν απολαμβάνουν την στοργή μας και την αποδοχή μας. Πώς όμως μπορούμε να τους δείξουμε την αγάπη μας με τρόπο που να την καταλάβουν κιόλας; «Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο» λένε τώρα οι ερευνητές και προτείνουν πέντε τρόπους για να πει κανείς «Σ’αγαπώ» στον σκύλο του στη γλώσσα του:


1. Κοιτάξτε τους βαθιά μες στα μάτια
Το βιβλίο «The Genius of Dogs» του Dr. Brian Hare, Καθηγητή Γνωσιακής Νευροεπιστήμης στο Duke University, βρέθηκε στην κορυφή της λίστας των best best seller στους NY Times. Σε συνέντευξή του έχει πει πως όταν ο σκύλος μάς κοιτάζει επίμονα, ουσιαστικά «μας αγκαλιάζει με τα μάτια του». Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως πρέπει να αρχίσετε να κοιτάζετε επίμονα στα μάτια οποιονδήποτε σκύλο!
Η άμεση οπτική επαφή εξακολουθεί σε πολλές περιπτώσεις να θεωρείται πρόκληση ή απειλή. Απλώς με τον δικό μας σκύλο, που υπάρχει ήδη σχέση εμπιστοσύνης, είναι ένας ασφαλής τρόπος επικοινωνίας, ειδικά όταν χαλαρώνουμε παρέα. Μιλήστε με ήρεμη φωνή, χαϊδέψτε τον σκύλο απαλά και κοιτάξτε τον βαθιά μες στα μάτια. Σύμφωνα με τον Hare, αυτές οι ήρεμες στιγμές ενεργοποιούν την έκκριση οξυτοκίνης στον εγκέφαλο του σκύλου- της ίδιας ορμόνης που δένει τις μητέρες με τα παιδιά.

2. Ανασηκώστε τα φρύδια σας
Μια ιαπωνική έρευνα, που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2013 σε τεύχος του περιοδικού Behavioral Processes, διαπίστωσε πως οι σκύλοι ανασηκώνουν τα φρύδια τους- ειδικά το αριστερό- όταν τους υποδέχονται τα αφεντικά τους. Χρησιμοποιώντας μια κάμερα μεγάλης ταχύτητας, μελέτησαν εξονυχιστικά τις κινήσεις στο πρόσωπο ενός σκύλου όταν έβλεπε τον ιδιοκτήτη του και εκείνες όταν έβλεπε κάποιον ξένο. Όταν ξένοι πήγαιναν να τους χαιρετήσουν, στους σκύλους που συμμετείχαν στον πείραμα, παρατηρήθηκε λιγότερη εκφραστικότητα στο πρόσωπο, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της ήταν στη δεξιά πλευρά.
Η διαφορά είναι πως το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου ελέγχει το αριστερό μέρος του προσώπου που είναι συνυφασμένο με το συναίσθημα, ενώ το δεξί ημισφαίριο ελέγχει αντίστοιχα το αριστερό μέρος που συνδέεται με τις αναλυτικές συμπεριφορές. Στην ουσία, όσο περισσότερο εκφραστικοί γινόμαστε όταν χαιρετούμε τον σκύλο μας, τόσο περισσότερο νιώθουν ότι τους αγαπάμε. Σε περίπτωση δε που ανήκετε στην κατηγορία όσων μπορούν να ανασηκώσουν μόνο το ένα φρύδι, τότε επιλέξτε το αριστερό και να είστε βέβαιοι πως έτσι ο σκύλος σας θα νιώσει πόσο ξεχωριστός είναι για εσάς.

3. «Στηριχτείτε» πάνω τους
Όχι μόνο μεταφορικά, αλλά πιέστε κυριολεκτικά το σώμα σας πάνω στο δικό τους. Φυσικά όχι σε βαθμό ανυπόφορο, αλλά τόσο όσο να του δείξετε πως τον εμπιστεύεστε. Αυτό είναι κάτι που κάνουν οι σκύλοι ώστε να μας δείξουν ότι νοιάζονται για εμάς, αλλά πολλές φορές το παραβλέπουμε. Άλλωστε σίγουρα θα μπορείτε να θυμηθείτε έστω και μία φορά που ο σκύλος ήρθε και ακούμπησε σχεδόν ολόκληρος πάνω στα πόδια σας ή τις γάμπες σας ενώ εσείς κάνατε κάποια άλλη δουλειά. Ήταν ο τρόπος του να σας αγκαλιάσει!

4. Αφήστε τον να κοιμάται μαζί σας
Ο Gregory Berns, νευροεπιστήμονας από το Emory University και συγγραφέας του βιβλίου «How Dogs Love Us» πέρασε πολλές δεκαετίες μελετώντας τον εγκέφαλο των σκύλων με την χρήση MRI. Σύμφωνα με τις έρευνες, το να κοιμάται ένας σκύλος με έναν άνθρωπο είναι η απόλυτη απόδειξη αγάπης κι εμπιστοσύνης από πλευράς του, καθώς τότε βρίσκεται στην πιο ευάλωτη φάση του.
Επίσης δείχνει πως μας θεωρούν μέλη της αγέλης τους. Αν τώρα είστε από εκείνους που δεν επιτρέπετε στο σκύλος σας να ανεβαίνει στο κρεβάτι, δοκιμάστε να χουζουρέψετε μαζί τους στον καναπέ ή ακόμη και στο πάτωμα για λίγα λεπτά κάθε μέρα ώστε να τους δείξετε την στοργή σας.

5. Να είστε ο εαυτός σας
Κατόπιν ενδελεχούς έρευνας, ο Dr. Berns διαπίστωσε πως παρόλο που πολύ συχνά μας είναι δύσκολο να καταλάβουμε τι σκέφτονται οι σκύλοι, οι ίδιοι φαίνεται πως δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα στο να διαβάσουν τα συναισθήματά μας.
Αν αγαπάτε αληθινά τον τετράποδο φίλο σας, σίγουρα το γνωρίζει ήδη «διαβάζοντας» απλώς την φωνή σας, την γλώσσα του σώματος και τις κινήσεις σας. Οπότε συνεχίστε να κάνετε ό,τι κάνετε και ο σκύλος σας σίγουρα θα σας το ανταποδώσει με τον τρόπο του.
https://www.i-diadromi.gr

0 ΧΛΙΜΙΝΤΡΙΣΑΝ:

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αρχειοθήκη

η διαδρομη

Το email μας

bleforada@gmail.com

Συνολικές προβολές σελίδας

Φίλοι

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ