Ads 468x60px

Κυριακή 15 Μαΐου 2022

Η ΗΛΙΚΙΑ ΣΚΥΛΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΧΡΟΝΙΑ

Νέα επιστημονική μέθοδος καταρρίπτει τον γνωστό μύθο του «πολλαπλασιάστε επί επτά».
Μήπως έχετε σκύλο και κατά καιρούς έχετε υποστηρίξει σε συζητήσεις ότι το αγαπημένο σας κατοικίδιο είναι ένα χαριτωμένο μωρό, ένα κακομαθημένο παιδί, ένας επαναστάτης έφηβος, ένας ώριμος ενήλικας που αποζητάει την ξεκούραση;
Δεν είστε οι μόνοι. Για τους περισσότερους ιδιοκτήτες κατοικιδίων, ο σκύλος τους αποτελεί μέλος της οικογένειάς τους. Πιθανότατα γι’ αυτό τακτικά του προσδίδουν ανθρώπινα χαρακτηριστικά, με πρώτα και καλύτερα τα ηλικιακά.
Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ «ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΕ ΕΠΙ 7»
Πολλά έχουν ειπωθεί για την «ανθρώπινη» ηλικία των σκύλων, και αν υπάρχει ένας μύθος που έχει αντέξει στα χρόνια παρά την έλλειψη επιστημονικής βάσης και επαρκών στοιχείων, είναι αυτός: Προκειμένου να υπολογίσετε πόσων ετών είναι ο σκύλος σας σε «ανθρώπινα χρόνια», αρκεί να πολλαπλασιάστε την ηλικία του επί επτά.
Σύμφωνα με τη διαδεδομένη αυτή πεποίθηση, ο πρώτος μήνας ζωής ενός σκύλου αντιστοιχεί σε εφτά μήνες ζωής ενός μωρού. Αντίστοιχα, όταν κλείνει ένα χρόνο ζωής ο σκύλος αντιστοιχεί σε παιδί εφτά ετών, στα πέντε του χρόνια σε ενήλικα 35 ετών, και στα δέκα του χρόνια σε ηλικιωμένο άνθρωπο 70 ετών.

Ωστόσο, μία νέα επιστημονική έρευνα που βασίστηκε σε γενετική ανάλυση του γονιδιώματος σκύλων, απέδειξε ότι τα νεαρά σκυλάκια γερνάνε πολύ πιο γρήγορα απ' ό,τι τα ηλικιωμένα.
Η ΕΞΙΣΩΣΗ ΤΗΣ ΣΚΥΛΙΣΙΑΣ ΖΩΗΣ
Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του San Diego στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, μελέτησαν δείγματα αίματος από 105 Λαμπραντόρ Ριτρίβερ, και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα σκυλιά, κατά το πρώτο έτος της ζωής τους, εμφανίζουν ταχύτερες και επομένως περισσότερες επιγενετικές αλλαγές στο γονιδίωμα τους από ό,τι οι άνθρωποι.
Το γεγονός αυτό καταδεικνύει ότι γερνάνε με γρηγορότερους ρυθμούς. Καθώς όμως περνούν τα χρόνια, ο ρυθμός γήρανσης των σκύλων επιβραδύνεται σε σχέση με τον αντίστοιχο ρυθμό των ανθρώπων.
Με βάση τα ευρήματα των ερευνητών, για να υπολογίσετε την ηλικία του σκύλου σας, θα χρειαστείτε λίγα περισσότερα μαθηματικά από το να πολλαπλασιάσετε επί εφτά. Θα πρέπει να πολλαπλασιάσετε τον φυσικό λογάριθμο της ηλικίας ενός σκύλου επί 16 και, στη συνέχεια να προσθέσετε 31.

ΔΗΛΑΔΗ: ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΙΣΟΔΥΝΑΜΗ ΗΛΙΚΙΑ = 16 X LN (ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ) + 31.
Σύμφωνα με τον τύπο αυτό, ένας σκύλος δύο ετών έχει «ανθρώπινη» ηλικία περίπου 42 ετών, και όχι 14 με βάση την παραδοσιακή μέθοδο, ένας πεντάχρονος σκύλος αντιστοιχεί σε έναν άνθρωπο 56,75 ετών και ένας δεκάχρονος σκύλος είναι το αντίστοιχο ενός ανθρώπου ηλικίας 67,8 ετών.

0 ΧΛΙΜΙΝΤΡΙΣΑΝ:

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αρχειοθήκη

η διαδρομη

Το email μας

bleforada@gmail.com

Συνολικές προβολές σελίδας

Φίλοι

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ