Ads 468x60px

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Νέο κατοικίδιο στο σπίτι

Οι πρώτες φροντίδες και τα εκπαιδευτικά βήματα για το νέο κατοικίδιο
Η συμβίωση με ένα κατοικίδιο είναι συναρπαστική εμπειρία.
Όταν ένα κουτάβι έρχεται στο σπίτι, θέλει αγάπη και φροντίδα.
Είναι ένα ζωντανό πλάσμα , το οποίο γίνεται σύντροφος και φίλος και δεν είναι παιχνίδι.
Ο άνθρωπος ή η οικογένεια που καλωσορίζει ένα κατοικίδιο πρέπει να
αναλάβει την ευθύνη της υγιούς και σωστής ανατροφής , κάτι που στην αρχή απαιτεί χρόνο, προσπάθεια και αρκετή υπομονή, αλλά στη συνέχεια η ανταμοιβή και η δικαίωση των κόπων είναι μεγάλη.
Ακολουθούν συμβουλές από την κτηνίατρο κ. Τζέννη Αρμάου-Ανδριοπούλου και τον εκπαιδευτή σκύλων κ. Γιώργο Γέμελο :

Κτηνιατρικές Συμβουλές
Συμβουλές και απαντήσεις από την κτηνίατρο Τζένη Αρμάου-Ανδριοπούλου
Διπλωματούχο Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης
Petvet.jenny@gmail.com

Τα πρώτα βασικά βήματα στην απόκτηση κατοικιδίου
Η συμβίωση με ένα κατοικίδιο είναι συναρπαστική εμπειρία. Όταν ένα κουτάβι έρχεται στο σπίτι, θέλει αγάπη και φροντίδα. Είναι ένα ζωντανό πλάσμα , το οποίο γίνεται σύντροφος και φίλος και δεν είναι παιχνίδι. Ο άνθρωπος ή η οικογένεια που καλωσορίζει ένα κατοικίδιο πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της υγιούς και σωστής ανατροφής , κάτι που στην αρχή απαιτεί χρόνο, προσπάθεια και αρκετή υπομονή, αλλά στη συνέχεια η ανταμοιβή και η δικαίωση των κόπων είναι μεγάλη.
1. Το ζωάκι που θα έλθει στο σπίτι πρέπει νε εξετασθεί από κτηνίατρο για τον έλεγχο της υγείας του. Πρέπει να πηγαίνει τακτικά για να το ζυγίζει και να το εξετάζει και όχι μόνο όταν αρρωστήσει , προκειμένου το ζωάκι να αποκτήσει καλή σχέση με τον γιατρό.
2. Τα πρώτα απαραίτητα σκεύη είναι 2 μπολάκια καλής ποιότητας – που δεν αναποδογυρίζουν εύκολα – για την τροφή του και το νερό του, τα οποία πρέπει να διατηρούνται καθαρά. Τα ζωάκια πρέπει να μάθουν ότι έχουν τη δική τους τροφή και τη δική τους τακτική ώρα για τα γεύματα (3 φορές την ημέρα με την ειδική μεζούρα). Επίσης, ένα ειδικό κλουβί με ένα «μαλακό κρεβατάκι – μαξιλάρι μέσα πρέπει να γίνει ο δικός του χώρος μέσα στο σπίτι, για να ξεκουράζεται, να απομονώνεται, κάτι ως καταφύγιο. Επιπλέον, μια καλή βούρτσα , ανάλογα με το τρίχωμα του, είναι απαραίτητο αξεσουάρ για το καθημερινό του βούρτσισμα. Κάνει καλό στο δέρμα, απομακρύνει άχρηστες τρίχες , σκόνες, ακαθαρσίες.
3. Η τακτική εξέταση για ένα κουτάβι ξεκινάει από το σπίτι, με το άγγιγμα του αφεντικού του και τα χάδια στα αυτιά, στα νύχια, τα δόντια, την κοιλιά, τα πέλματα, ώστε να εξοικειωθεί με τον έλεγχο. Στη συνέχεια το λόγο έχει ο κτηνίατρος, για τον εμβολιασμό, τον έλεγχο τυχόν παρασίτων, τις συμβουλές διατροφής και την απόκτηση ταυτότητας του ζώου.
4. Στα πλαίσια του προγράμματος «Διαβατήριο Κατοικιδίου Ζώου», πρέπει να εμφυτευτεί στο κουτάβι μικροτσίπ.
5. Η ιατρική φροντίδα περιλαμβάνει απαραιτήτως τον εμβολιασμό μια φορά το χρόνο για την προστασία των ζώων από νοσήματα. Τα πρώτα 2 εμβόλια γίνονται συνήθως σε ηλικία 2-3 μηνών, με διαφορά 2 εβδομάδων μεταξύ τους.
Η εκπαίδευση του σκύλου
Από τον εκπαιδευτή Γιώργο Γέμελο
πτυχιούχος USA
http://www.national-k9.gr/
Τα πρώτα βήματα στη βασική εκπαίδευση ενός κουταβιού
Η εκπαίδευση του σκύλου είναι απαραίτητη για την κοινωνικοποίηση του στο ανθρώπινο περιβάλλον και την καλύτερη επικοινωνία του με ανθρώπους και άλλα ζώα. 

Για τη διευκόλυνση των σχέσεων του κουταβιού με το αφεντικό του, τη συμβίωση με την οικογένεια και την καλύτερη ένταξη του στο περιβάλλον του σπιτιού , πρέπει να μάθει υπακοή και πειθαρχία σε κανόνες.

1. Το πρώτο που θα πρέπει να μάθει ένα κουταβάκι είναι να μην λερώνει με την ανάγκη του τους χώρους του σπιτιού, γιατί είναι όπως τα μωρά. Το ειδικό κλουβί – σπιτάκι του σκύλου, το δικό του καταφύγιο με ένα μαλακό κρεβατάκι, θα βοηθήσει πολύ στην εξάσκηση του, για να κάνει σωστά την ανάγκη του και να μάθει να κρατιέται. Όταν πηγαίνει βόλτα έξω ανά 2 ώρες για την ανάγκη του, θα καταλάβει πως πρέπει να περιμένει γι αυτό.
2. Το Puppy Training (εκπαίδευση κουταβιού) ξεκινάει ουσιαστικά στην ηλικία των 3-4 μηνών. Εκεί μπαίνει ένα κολάρο με λουρί οδηγό για τη βόλτα του. Είναι η κατάλληλη ηλικία για να αρχίσει να συνηθίζει τι πρέπει να κάνει και να υπακούει με ασκησούλες υπό τη μορφή παιχνιδιού. Να φέρνει το μπαλάκι, να κάθεται κάτω με ένα μικρό άγγιγμα στα οπίσθια και άλλα παρόμοια. Αυτές οι ασκήσεις καλό είναι να γίνονται για 2-3 λεπτά της ώρας , αρκετές φορές την ημέρα, με μικρές λέξεις «κάτσε», «σήκω», «μη», «μπράβο» και συνεχώς με το όνομα του κουταβιού για να το μάθει. Βασικότατο στοιχείο στην αρχική εκπαίδευση είναι η επιβράβευση και ένα δικό του μπισκοτάκι. Χρειάζεται έπαινος και ΟΧΙ φωνές και ξύλο.
3. Η σωστή ηλικία για την κανονική επαγγελματική εκπαίδευση είναι στην ηλικία των 6-7 μηνών. Είναι καλύτερα να γίνεται από ειδικό, προκειμένου να αποφεύγονται τα λάθη. Η εκπαίδευση γίνεται και με την παρουσία του αφεντικού, που μαθαίνει ότι η υπακοή του σκύλου επιτυγχάνεται με σταθερή σοβαρή φωνή και ποτέ με τρομοκρατία και φόβο. Η εκπαίδευση του σκύλου μπορεί να γίνεται σε όλες τις ηλικίες, αλλά πάνω από 12-14 μηνών είναι πλέον αρκετά πιο δύσκολη. 

 animalspress

0 ΧΛΙΜΙΝΤΡΙΣΑΝ:

The Fool

New beginnings, innocence.

.card { border: 1px solid black; padding: 10px; text-align: center; }
 
Πόσο τυχεροί είστε σήμερα:

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αρχειοθήκη

η διαδρομη

Το email μας

bleforada@gmail.com

Συνολικές προβολές σελίδας

Φίλοι

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ