Ads 468x60px

Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023

Shark Awareness Day / Ημέρα ευαισθητοποίησης για τον καρχαρία

Σε αντίθεση με ό,τι θα περίμενε κανείς, ο σκοπός της Ημέρας Ευαισθητοποίησης για τους Καρχαρίες δεν είναι να στέκεσαι στην παραλία και να φωνάζεις προειδοποιήσεις σε τρομαγμένους κολυμβητές και σέρφερ, παρά τις ώρες άτακτης διασκέδασης που θα μπορούσε να προσφέρει!
Όπως τα κορυφαία αρπακτικά σε κάθε οικοσύστημα, οι καρχαρίες διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στο να διατηρούν τις θάλασσες υγιείς και παραγωγικές, και ωστόσο διάφορες απειλές καθιστούν αυτούς τους ολιγάρχες των ωκεανών ένα διωκόμενο και ευάλωτο είδος. Αν και κανείς δεν προτείνει να βγούμε έξω και να αγκαλιάσουμε ένα υπέροχο λευκό την Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τους Καρχαρίες, είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για να σεβαστούμε αυτά τα υπέροχα πλάσματα και να τα προστατέψουμε.


Μια σύντομη περίληψη των καρχαριών
Από το mako μέχρι το λούσιμο, από το μεγάλο λευκό έως το σφυροκέφαλο, από τη νοσοκόμα μέχρι την τίγρη, οι καρχαρίες περιφέρονται στους ωκεανούς μας (και σε μερικές περιπτώσεις στα ποτάμια μας με γλυκό νερό) σε όλο τον κόσμο. Αυτά τα οδοντωτά ψάρια, τα οποία σχετίζονται στενά με τις ακτίνες, ζουν περίπου 30 χρόνια κατά μέσο όρο, αλλά ορισμένα είδη ξεπερνούν τα 100, ενώ ένας καρχαρίας της Γροιλανδίας ανακαλύφθηκε ότι είναι τουλάχιστον 272!

Το πιο ξεχωριστό χαρακτηριστικό τους είναι φυσικά τα αιχμηρά δόντια τους – οι καρχαρίες μπορούν να έχουν έως και επτά σειρές θρυμματιστών και να περάσουν έως και 30.000 από αυτούς στη διάρκεια της ζωής τους. Ένα άλλο βασικό όπλο στο κυνηγετικό τους οπλοστάσιο είναι η ηλεκτρική τους ευαισθησία, ικανή να πιάσει ηλεκτρομαγνητικά πεδία καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο ζώο. Αυτό τους επιτρέπει να αναζητήσουν το θήραμά τους, ακόμα κι αν κρύβονται ή καμουφλαρίζονται.

Με τόσα πολλά είδη που βρίσκονται σε όλο τον κόσμο, δεν είναι περίεργο που αυτοί οι κάτοικοι του νερού έχουν επίσης μερικές περίεργες και υπέροχες ιδιορρυθμίες! Γνωρίζατε, για παράδειγμα, ότι οι καρχαρίες μπαμπού δεν μπορούν πραγματικά να κολυμπήσουν (αντ' αυτού σπρώχνουν τους εαυτούς τους στην άμμο με τα πτερύγια τους) ή ότι οι εγκυμοσύνες των καρχαριών διαρκούν 3,5 χρόνια; Γνωρίζατε ότι οι σφυροκέφαλοι έχουν όραση 360 μοιρών ή ότι οι θηλυκοί καρχαρίες περιστασιακά αναπαράγονται μέσω παρθενογένεσης (ουσιαστικά ένας τύπος κλωνοποίησης); Δεν είναι τίποτα λιγότερο από συναρπαστικό όταν πρόκειται για καρχαρίες!

Ιστορία της Ημέρας Ευαισθητοποίησης για τον Καρχαρία
Οι καρχαρίες είναι ένα από τα παλαιότερα είδη στον πλανήτη, με απολιθώματα που δείχνουν ότι ταξίδευαν στους ωκεανούς μας τουλάχιστον πριν από 420 εκατομμύρια χρόνια. Οι σύγχρονοι καρχαρίες υπάρχουν εδώ και περίπου 100 εκατομμύρια χρόνια – ακόμα και όταν υπήρχαν οι δεινόσαυροι!

Σήμερα υπάρχουν πάνω από 500 είδη καρχαρία, που κυμαίνονται από τον μικροσκοπικό νάνο καρχαρία φανάρι, που μπορεί να χωρέσει στην παλάμη του χεριού σας, μέχρι τον γιγάντιο φαλαινοκαρχαρία, ο οποίος μπορεί να φτάσει έως και 10 μέτρα. Ωστόσο, αυτό δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με το μεγαλόδοντα, μια εξαφανισμένη πια σχέση του σύγχρονου μεγάλου λευκού, που μπορεί να έχει φτάσει σε μεγέθη τα επιβλητικά 20 μέτρα!

Ορισμένοι πολιτισμοί, όπως οι πολιτισμοί της Χαβάης και των νησιών του Ειρηνικού, έχουν από καιρό σεβαστεί και σεβαστεί αυτούς τους εντυπωσιακούς κυνηγούς και αρπακτικά, με διάφορες θρυλικές ιστορίες και μυθολογίες. Δυστυχώς, ωστόσο, οι πολιτιστικές απεικονίσεις αυτών των πλασμάτων ήταν σε μεγάλο βαθμό ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στον φόβο και το στίγμα που τα περιβάλλει. Δυσκολεύεσαι να βρεις μια ταινία με καρχαρίες που να μην απεικονίζει αυτά τα ζώα τουλάχιστον με ένα μερικώς αρνητικό φως, και η πλειονότητα των υπερπαραγωγών του Χόλιγουντ, από το Jaws and Deep Blue Sea μέχρι το The Shallows και το 47 Meters Down , έχουν διαιωνίσει το ιδέα των καρχαριών ως αιμοδιψών, εκδικητικών τεράτων.

Όσοι είναι εξοικειωμένοι με τους καρχαρίες θα ξέρουν ότι αυτή η άδικη φήμη απέχει πολύ από την αλήθεια, και το λυπηρό γεγονός παραμένει ότι αυτά τα υπέροχα πλάσματα απειλούνται πολύ περισσότερο από εμάς τους ανθρώπους παρά εμείς από εκείνους. Στην πραγματικότητα, ενώ υπάρχουν περίπου 10 θανατηφόρες επιθέσεις καρχαρία το χρόνο (για το πλαίσιο, οι αγελάδες σκοτώνουν 20 ανθρώπους το χρόνο, τα μυρμήγκια σκοτώνουν 50 και οι καρύδες που πέφτουν σκοτώνουν 150!), οι διάφοροι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν συνδυάζονται όλοι για να σημαίνουν ότι περίπου 100 εκατομμύρια καρχαρίες είναι σκοτώνονται από ανθρώπους κάθε χρόνο.

Αυτά περιλαμβάνουν την υπεραλίευση και τα παρεμπίπτοντα αλιεύματα (μέσω των οποίων η πηγή τροφής τους εξαντλείται και συχνά σκοτώνονται ως παράπλευρη ζημιά κατά τη διαδικασία αλιείας), η ρύπανση, η παγκόσμια ζήτηση για προϊόντα όπως σούπα με πτερύγια καρχαρία και μενταγιόν με δόντια καρχαρία και ένα φουσκωμένο αίσθηση απειλής σε παραλίες και άλλες παράκτιες περιοχές όπου είναι γνωστό ότι οι καρχαρίες κολυμπούν στα νερά, οδηγώντας σε υπερβολικούς σφαγείς.

Ειδικά το πτερύγιο καρχαρία είναι μια ιδιαίτερα σκληρή και σπάταλη πρακτική, κατά την οποία μόνο τα πτερύγια λαμβάνονται για τροφή και τα ζωντανά ζώα πετιούνται πίσω στη θάλασσα όπου σύντομα θα πνιγούν ή θα τα φάει άλλο αρπακτικό.

Ως αποτέλεσμα αυτών των δραστηριοτήτων, οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα τελευταία 50 χρόνια ο αριθμός των καρχαριών μειώθηκε κατά περισσότερο από 70%, μια καταστροφική απώλεια για τη βιοποικιλότητα των ωκεανών μας. Και γι' αυτό η Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Καρχαρία είναι τόσο σημαντική, βοηθώντας στη διατήρηση αυτών των ζωτικών ψαριών τώρα και στο μέλλον.

Η Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τους Καρχαρίες στοχεύει τόσο να διαλύσει τον φόβο, το στίγμα και την παραπληροφόρηση γύρω από τους καρχαρίες και επίσης να ευαισθητοποιήσει για την κατάσταση αυτού του πλάσματος, εμπνέοντας τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να αναλάβουν δράση για την υπεράσπισή τους.

Γιατί οι καρχαρίες είναι τόσο σημαντικοί
Η ευάλωτη κατάσταση αυτών των ζωηρών ψαριών, με πολλά είδη που ταξινομούνται ως απειλούμενα και μερικά ακόμη και ως κρίσιμα απειλούμενα από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), έχει σοβαρές επιπτώσεις που ξεπερνούν πολύ τους ίδιους τους καρχαρίες.

Ως κορυφαίοι θηρευτές, οι καρχαρίες είναι ζωτικής σημασίας για τα υγιή οικοσυστήματα, αποτρέποντας τους πληθυσμούς άλλων ζώων από το να γίνουν πολύ μεγάλοι και συχνά να λεηλατούν τους ηλικιωμένους και τους άρρωστους, κάτι που βοηθά τους υπόλοιπους πληθυσμούς σε καλή κατάσταση.

Αυτό έχει επίσης αρνητικά αποτελέσματα για ευρύτερες ωκεάνιες και πλανητικές συνθήκες. Για παράδειγμα, διατηρώντας τον αριθμό των θαλάσσιων χελωνών υπό έλεγχο, οι καρχαρίες βοηθούν επίσης στη διατήρηση των επιπέδων του θαλάσσιου χόρτου, που είναι μια σημαντική καταβόθρα άνθρακα. Ένα ισορροπημένο ωκεάνιο οικοσύστημα σημαίνει έναν υγιή πλανήτη και οι καρχαρίες είναι απαραίτητοι για τη διατήρηση αυτής της ισορροπίας.

0 ΧΛΙΜΙΝΤΡΙΣΑΝ:

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αρχειοθήκη

η διαδρομη

Το email μας

bleforada@gmail.com

Συνολικές προβολές σελίδας

Φίλοι

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ