Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ειδισμού ή Σπισισμού (World Day Against Speciesism) τιμάται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου. Ξεκίνησε από τους υποστηρικτές των δικαιωμάτων των ζώων, με κύριο στόχο να υπενθυμίσει στους ανθρώπους ότι ο ειδισμός ή σπισισμός, όπως ο ρατσισμός ή ο σεξισμός, δεν έχει θέση σε μία πολιτισμένη κοινωνία.
Ο όρος «ειδισμός» ή «σπισισμός» («speciesism» στα αγγλικά) αναφέρεται στην εκχώρηση διαφορετικών δικαιωμάτων, αξιών ή ιδιαίτερης προσοχής σε άτομα μόνο με βάση το είδος τους. Συνήθως χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον αποκλεισμό όλων των μη ανθρώπινων ζώων από τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που παρέχονται στον άνθρωπο.
Ο όρος «speciesim» χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον βρετανό ψυχολόγο, συγγραφέα και υποστηρικτή των δικαιωμάτων των ζώων Ρίτσαρντ Ράιντερ και διαδόθηκε από τον αυστραλό ηθικό φιλόσοφο Πίτερ Σίνγκερ. Το βιβλίο του «Η Απελευθέρωση των Ζώων» («Animal Liberation»), που εκδόθηκε το 1975 και κυκλοφορεί και στα ελληνικά, θεωρείται ευρέως ως η Βίβλος του κινήματος για την απελευθέρωση των ζώων.
Οι υποστηρικτές των δικαιωμάτων των ζώων ισχυρίζονται ότι ο ειδισμός είναι μία προκατάληψη παρόμοια με το σεξισμό ή τον ρατσισμό. Υπάρχουν πολλά επιχειρήματα, τόσο υπέρ όσο και κατά της θεωρίας του ειδισμού, αλλά η ουσία είναι ότι οι περισσότερες ομάδες δικαιωμάτων των ζώων βασίζονται σ’ αυτή τη θεωρία για να δικαιολογήσουν τις απόψεις τους. Σύμφωνα με τους πολέμιους του ειδισμού, οποιαδήποτε χρήση ζώων από τον άνθρωπο (για την παραγωγή τροφίμων και ρούχων, για επιστημονικά πειράματα, στη βιομηχανία ψυχαγωγίας κ.λπ.) είναι μία μορφή διάκρισης και κακοποίησης.
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ειδισμού (Σπισισμού) δημιουργήθηκε για την προώθηση αυτής της ιδέας στο ευρύ κοινό. Υποστηρίζεται από τις οργανώσεις People for the Ethical Treatment of Animals (PETA), Farm Animal Rights Movement (FARM) και άλλες ομάδες δικαιωμάτων των ζώων.
0 ΧΛΙΜΙΝΤΡΙΣΑΝ:
Δημοσίευση σχολίου